/ FOTO: UPC
06/09/2022 u 13:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bruto naplata prihoda od početka godine 1,36 milijardi eura

Uprava prihoda i carina, naglasio je Mijušković, kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju i implementaciji mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa

Uprava prihoda i carina Crne Gore ostvarila je rekordni rast naplate prihoda otkako postoji Poreska uprava u Crnoj Gori. Važnost ove činjenice je velika za državni budžet, a time i za sve građane Crne Gore, istaknuto je na današnjoj press konferenciji koju je Uprava prihoda i carina organizovala  u cilju prezentacije Izvještaja o ostvarenoj bruto naplati prihoda za period od 01. juna do 31. avgusta 2022. godine, rezultata inspekcijskog nadzora i stepena primjene elektronske fiskalizacije tokom trajanja turističke sezone. U fokusu je bio i osvrt na aktuelne hakerske napade na informacioni sistem Vlade CG, sa eventualnim posledicama na poresku administraciju.

Obraćajući se novinarima, PR UPC Radoje Mijušković, istakao je između ostalog, da je novi menadžment UPC na čelu sa direktorom Radom Miloševićem koji Upravom rukovodi od maja ove godine, ostvario rekordnu naplatu poreskih prihoda, čime je premašena i 2019. godina kada su zabilježeni najbolji rezultati.

Uprava prihoda i carina, naglasio je Mijušković, kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju i implementaciji mjera koje se odnose  na jedinstvenu primjenu poreskih  i carinskih propisa, što je za rezultat imalo i rast naplate budžetskih prihoda za pomenuti period.

O afirmativnim i ohrabrujućim rezultatima naplate prihoda za prvih osam mjeseci ove godine, govorila je Jelena Đukić, pomoćnica direktora iz Sektora za operativu u oblasti naplate, koja je saopštila da je u navedom periodu UPC prihodovala 1.355,8 miliona eura, što je za 134 miliona eura (ili 11%) više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 70 miliona (ili 5,3%) više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za navedeni period za 131 milion eura (ili 10,7%).

„Kada je u pitanju ljetna turistička sezona, moramo naglasiti posebno zadovoljstvo ostvarenim rezultatima“, istakla je Đukić, napominjući da je u periodu od 01. maja do 31. avgusta 2022. godine, ostvarena naplata u iznosu od 716,9 miliona eura, šro je za 36,3 miliona eura (ili 5%) više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 17 miliona eura (ili 2,4%) više u odnosu na 2019. godinu.

Ostvarena naplata je „iznad plana prihoda u navedenom periodu za 24,6 miliona eura (ili 4%), kazala je pomoćnica direktora iz Sektora za operativu u oblasti naplate, naglašavajući da prema strukturi naplaćenih prihoda dominira naplata poreza na dodatu vrijednost, zatim naplata poreza na promet nepokretnosti. Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, ali i po osnovu akciza. Što se, pak tiče naplate doprinosa, rezultati su manji za 21% u odnosu na prošlu godinu i za 11% manji od planiranog iznosa što je rezultat izmjene poreskih propisa koji su na snazi od januara 2022. godine.

Rast je zabilježen i kod naplate carinskih prihoda i to za 32% u odnosu na planirani iznos ili 37% više u odnosu na isti period iz prethodne godine. 

“Realizacijom svojih strateških ciljeva, dosljednim sprovođem mjera naplate zasnovanih na upravljanju rizicima kao i primjenom inspekcijskog nadzora, u Upravi prihoda i carina je povećana efikasnost u naplati prihoda, čime se značajno doprinosi rastu budžetskih sredstava”, zaključila je Đukić.

O sprovedenim kontrolama poreskih inspektora i rezultatima inspekcijskog nadzora, govorila je Svetlana Krgović, vd pomoćnice direktora iz Sektora za velike poreske obveznike. Ona je istakla da je  u periodu od juna do avgusta 2022. godine, poreska inspekcija je u skladu sa planiranim aktivnostima u kontinuitetu vršila praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika i preduzimala mjere u cilju jačanja fiskalne discipline i eliminisanja nelojalne konkurencije, kako kontrolama sveobuhvatnog knjigovodstva poreskih obveznika, tako i provjerama pojedinih aspekata njihovog poslovanja. 

„U postupku inspekcijskog nadzora, u periodu jun - avgust 2022.godine, izvršeno je 317 potpunih kontrola (po svim poreskim oblicima) i 299 djelimičnih kontrola po pojedinim poreskim oblicima“ istakla je Krgović.

Takođe, ona je naglasila da su „ukupne korekcije po osnovu izvršenih kontrola u izvještajnom periodu iznose 12.063.660,98€. Inspekcijske kontrole u izvještajnom periodu bile su  usmjerene na kontrole pravnih lica, prije svega obveznika PDV-a. Korekcije po osnovu PDV iznose 9.813.257,67€, što čini 81,35% učešća u ukupnim korekcijama. Korekcije po osnovu dobiti iznose 659.220,12€ (5,46% od ukupnih korekcija), korekcije po osnovu dohotka/doprinosa iznose 1.267.096,98€ (10,50% ukupnih korekcija), dok korekcije po osnovu ostalog iznose 324.086,21€ (2,69% ukupnih korekcija). Finansijski efekti po osnovu korekcija iznose 11.235.158,76€, od čega je u postupku inspekcijskog nadzora naplaćeno 556.953,88€“.

U skladu sa planiranim aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, tokom ljetnje turističke sezone, na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore, intenzivirane su aktivnosti posebno na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost.

Krgović ističe da su u periodu od 28.05.- 31.08.2022.godine, poreski inspektori (u primorskim opštinama) izvršili 4.097 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 429 poreska obveznika. Po tom osnovu izdata su 572 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.795.150,00€. Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1.260.432,72€, a naplata po osnovu novčanih kazni iznosi 1.071.124,75€ (naplaćeno 84,98%) i odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za 1/3 shodno Zakonu o prekršajima). U postupku inspekcijskog nadzora od kažnjenih poreskih obveznika naplaćen je poreski dug u iznosu od 128.800,68€. Zabrana obavljanja djelatnosti izrečena je kod 65 poreskih obveznika.

U periodu turističke sezone posebna pažnja posvećena je i sistemu elektronske fiskalizacije te je Robert Rajković, načelnik u Odsjeku za elektronsku fiskalizaciju, predočio podatke vezane za promet i PDV evidentiran ne računima iz sistema elektronske fiskalizacije za period 01.06.-31.08.2022. godine.

„U cilju adekvatne informisanosti o uzrocima nedostupnosti servisa za određeni broj poreskih obveznika uzrokovanih sajber napadima na infrastrukturu Vlade u nadležnosti Javne uprave, iznijeću činjenice koje govore u prilog tome da su servisi i portali u nadležnosti UPC, za svo vrijeme trajanja sajber napada, bili dostupni za javne mreže - internet. Uzrok nedostupnosti za određeni broj poreskih obveznika, bila je diskonekcija sa mreže DNS – servisa u nadležnosti Ministarstva javne uprave“ istakao je Rajković. 

Rajković je takođe predočio da je od 02.09.2022. godine, Ministarstvo javne uprave obezbijedilo ponovnu nesmetanu funkciju DNS servera, što je u konačnom omogućilo nesmetan pristup svim elektronskim uslugama u nadležnosti UPC, kako poreskim obveznicim u ostvarivanju prava i obaveza, tako i građanima u cilju informisanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:29