Будванска ривијера одобравала позајмице упркос кризи у пословању / - Будванска ривијера
17/06/2021 u 14:21 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Будванска ривијера у губитку од преко девет милиона еура, а за отпремнине трошила 814 одсто више него у 2019. години

Предлогом Статута покушавају се имплементирати одредбе изражено дискриминаторског карактера са јединим логичним циљем а то је да се омогући запослење тачно одређеним особама према чијим квалификацијама су и креирани услови за именовање

На редовној сједници Скупштине акционара ХГ “Будванска ривијера” АД, на којој је изабран нови Одбор директора, представник Владе Црне Горе Ивана Ђуровић, државна секретарка Министарства економског развоја, саопштила је да је неопходно испитати бројне нелогичности као што је исплата отпремнина од скоро пола милиона еура.

- Предлогом Статута покушавају се имплементирати одредбе изражено дискриминаторског карактера са јединим логичним циљем а то је да се омогући запослење тачно одређеним особама према чијим квалификацијама су и креирани услови за именовање. Несхватљиво је да се за именовање Секретара друштва као услов тражи положен правосудни испит, обзиром да Секретар друштва не би смио имати додирних тачака са органима правосуђа у смислу потребе да заступа Друштво - казала је Ђуровић.

image

Ивана Ђуровић

- Влада Црне Горе

Она истиче да је чињеница да је у току 2020. године исплаћен велики број отпремнина које износе око пола милиона еура, како је то описано Извјештајем менаџмента Хотелске групе „Будванска ривијера“ АД за 2020. годину, док се са друге стране запошљавало, нарочито након 31. августа до 31. децембра 2020. године, у ком периоду је запослено 16 лица на неодређено вријеме, док су 63 лица запослена на одређено вријеме.

- Истовремено, исплаћено је 464,229 еура на име отпремина што представља повећање од 814% у односу на 2019. годину. Поређења ради, у 2019. години на име отпремнина исплаћено је само 50,800 еура. Дакле, у години када је остварен један од највећих пословних губитака у историји пословања и у ситуацији када је било неизвјесно какав се пословни резултат може очекивати у 2021. години, забиљежен је рекорд у порасту исплате отпремнина, вршена су знатна запошљавања, што је индикатор несавјесног пословања у 2020. години. Исплата отпремнина не иде руку под руку са запошљавањем па је ова пракса потенцијално устремљена против имовине и интереса Друштва а према интересима појединаца, па захтијевамо да Управа Друштва на свим нивоима испита законитост ових поступака - рекла је државна секретарка.

Она подсјећа да су приходи од продаје производа и услуга у 2020. години износили су свега 2.521.045,91 еура нето, сходно Извјештају независног ревизора.

- Код овако лошег пословног резултата није јасно чиме се правдају превисоки износи трошкова према добављачима, поготово према издвојених десет добављача везано за набавку робе и услуга, од којих су обавезе према ЛД Градња  еура износиле од 498.400,76 еура, Воли траде износиле 278.784,05 еура, према Цубо Д.О.О. 261.577,34 еура (исплата друштву које се бави консултанским услугама), обавезе према адвокатској канцеларији Јововић у износу од 178.194,50 еура те обавезе према Октел опреми у износу од 175.332,15 еура и др - рекал је Ивана Ђуровић.

Она очекује да ће се након детаљне анализе пословања, поред указаних нелогичности, указати потреба за преиспитивањем бројних одлука и потеза који су донешени у прошлој години.

- Захтијевамо од Одбора директора да, након именовања, одмах крене у испитивање законитости наведених поступака као и цјелокупног пословања Друштва у претходном периоду - закључила је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:33