Лука Котор / - Лука Котор
21/05/2021 u 12:48 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бура у Луци Котор: Гдје корона стаде, политичари наставише

У владајућој коалицији сматрају да мјесто директора которске луке припада СНП-у, док предсједница Одбора директора очекује да се, због рационалности, кадровске промјене врше унутар компаније, довођењем кадрова коју су већ запослени у Луци Котор

Лука Котор је једна од црногорских компанија чије је пословање највише угрозила пандемија корона вируса, али којој пријети и вирус политике, који би могао додатно да уназади ово некада веома успјешно предузеће.

Лука Котор је због пандемије корона вируса остварила само 7% прихода прошле године од укупно планираних. Забрањен је био, мјерама борбе против заразе короном  улазак крузера и јахти, што је основни приход Луке. Плате су сањене за 20%, а очекује се још једно додатно смањење зарада.

Ових дана се у Луци Котор, али и у владајућој которској коалицији, ломе копља око избора директора, јер је нова власт заинтересована да смијени садашњег вд директора Марка Радуловића, који је, како кажу, кадар Демократске партије социјалиста, јер је на то мјесто постављен априла прошле године када је ДПС преузела власт у Котору и када су смијењени Бранко Ивановић и Снежана Јоница који су били кадрови Социјалистичке народне партије а сада су у Социјалистима Црне Горе.

Сада је једна од главних тема у овом древном граду, ко у Луци подржава старе кадрове ДПС-а, зашто се не врше смјене и да ли то може угрозити владајућу коалицију.

Предсједник Одбора директора у Луци Котор од 7.априла је Љиљана Поповић Мошков из УРЕ. Оосим ње у име општине су Мано Реброња из Демократа и Бранко Ковачевић ДНП (који је до априла прошле године био диркетор). Осим њих у име Фонда ПИО је Јово Пајовић којег је предложио министар финансија Милојко Спајић, а за којег у владајућој коалицији, такође, сматрају да је из ДПС-а, и Радомир Рудановић у име мањинских акционара (збрини кастоди ЦКБ рачун), иначе, зет Тарзана Милошевића, функцкионера ДПС-а.

Проблем у кадровању у Луци Котор је дошло када су у владајућој коалицији одлучили да мјесто директора треба да припадне СНП-у, а за то мјесто је предвиђен Владо Вукасовић др економских наука. Према информацијама из которске власти Љиљана Поповић Мошков се дуго није обазирала на усмене захтјеве и закаже сједницу на којој би био смијењен досадашњи директор и секретар Луке Котор, али је Бранко Ковачевић, након што је она заказала неколико сједница заредом с неким другим дневним редом, доставио захтјев за допуну дневног реда разрешење ВД Директора и именовање новог директора и разрешење секретара и именовање новог секретара.

image

Љубенко Боровић

- Приватна архива

Љубенко Боровић, предсједник Општинског одбора СНП-а Котор, каже за портал Дана, да није званично упознат са гласањем на сједници Одбора директорам Луке Котор, али наглашава да његова партија има одлично рјешење за мјесто директора.

- Није нам јасно зашто Одбор директора држи старе кадрове који су представници ДПС власти. Због ситуације у Луци Котор затражили смо састанак коалиционих партнера "За будућност Котора", Демократа и ГП УРА. Грађани су гласали у Котору за промјене и сматрамо да те промјене треба брзо реализовати и када су кадровска рјешења у питању. Наш кандидат за директора Луке Котор има све референце и један је од најстручнијих кадрова у Црној Гори за овај посао . казао је Боровић порталу Дана.

image

Љиљана Поповић Мошков

- Котор ТВ

На другој страни предсједница Одбора директора Љиљана Поповић Мошков, такође, каже да нема ништа против промјена, али се плаши да је политика дебело ушла у пословање Луке Котор.

- Наравно да сам за промјене. Али Лука Котор се налази у веома тешком стању. Довођењем кадрова са стране повећавамо трошкове од 25.000 до 30.000 еура на годишњем нивоу. Није спорно да је кандидат СНП-а веома стручан, али увијек постоји опасност да, из разних разлога, дође до раскида уговора са директором, што, онда, повлачи и отпре,мнину која сигурно не би била мала - Каже Поповић Мошков за портал Дана.

Она истиче да је сигурна да у Луци Котор постоје кадрови који би могли да обављају функцију директора.

- Предстоји нам велика борба да Лука Котор, уопште, и опстане. Покушавамо да са Владом постигнемо договор о одлагању плаћања концесија, а довођење директора са стране само би нам увећало трошкове. Ово су тешка времена и њеном пословању уплитање политике може само да штети. На крају ГП УРА чији сам ја представник се одлучно бори против тога на свим пољима - каже предсједница Одбора директора Луке Котор.

Мошков: Већ смо подијелили политичке функције

Предсједница Одбора директора Љиљана Поповић Мошков каже за портал Данан да су, што се тиче Луке Котор, већ подијељене политичке функције.

- Па и ја сам тако дошла на мјесто предсједнице Одбора директора, као и неке моје колеге из других политичких партија које су власт у Котору. Мислим да ту треба да се зауставимо и рационално приђемо рјешавању кадровских питања. На руководећа мјеста не треба да долазе партијски функционери већ стручњаци и то из унутрашњих кадровских резерви компаније. То је рационалније и јефтиније - каже Поповић Мошков.

Ипак, тешко је одагнати утисак, да се политика дебело умијешала у пословање Луке Котор и да је ова компанија доведена у ситуацију дфа њено пословање зависи и од састанка политичара - коалиционих партнера, који неће расправљати о начинима како да се помогне Луци, већ само о томе чији ће кадрови заузетни позиције у компанији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:46