Вања Ћаловић Марковић / - SRDJAN BOLJEVIC
13/05/2021 u 19:16 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Ћаловић Марковић: Десетине милиона се износe из Црне Горе, а неки Кинези на аутопуту примају мјесечно 50.000 еура

Огроман новац се износи из Црне Горе на основу плата Кинеза који тамо раде, а овој се држави не плаћа ниједан цент

Руководилац Националног савjета за борбу против корупциjе на високом ниво Вања Ћаловић Марковић поново је затражила од Владе да стави ван снаге одлуке о тајности документације за аутопут, као и о давању кредита и станова функционерима.

Ћаловић Марковић је, гостујући у емисији Прес плус, подсјетила да је до сада, од 580, обухваћено 175 функционера, који су провјеровани због кредита и станова по повлашћеним условима.

– Имамо и нове податке. Тренутно обрађујемо око 100 функционера и крајем маја или почеком јуна ћемо објавити те податке. Информације скупљамо из различитих извора, а документација нам још увијек пристиже. Сазнали смо на који начин је функционисало враћање тих кредита и станова и утврдили смо који су то конкретни рачуни у Управи за некретнине. Чекамо да од њих добијемо информације како бисмо дошли до додатних имена – казала је она.

Ћаловић Марковић је истакла да већ недјељама покушава да утврди која је то документација о аутопуту може да буде доступна јавности.

– Имамо један фамозан закључак који је донио још Иван Брајовић, којом је готово комплетну документацију прогласио тајном. Сада смо дошли у ситуацију да већ недјељама не знамо шта је тајна а шта није, а одговор не добијамо ни од Министарства капиталних инвестиција. Савјет не може да ради све, али може да мобилише друштво. Јако је важно објавити пројекат аутопута, који ће погледати стручњаци, планери, архитекте... Важно је да сазнамо да ли је тај пројекат направљен супротно међународним стандардима, или је претходна власт дозволила Кинезима да раде шта хоће – каже Ћаловић Марковић.

Сматра да садашња влада мора бити много транспарентнија од претходих, не само према Савјету него према јавности.

– То ће помоћи да се читава јавност мобилише и да превенирамо случајеве корупције. На примјер, у случају аутопута, десетине милиона еура су изнесене из Црне Горе на основу плата Кинеза који тамо раде,а овој се држави не плаћа ниједан цент. Имамо документацију о томе. Замислите, поједини Кинези који раде на аутопуту имају мјесечну плату од 50.000 еура. За то је крива претходна влада, а од садашње очекујем да томе стане на пут – казала је Марковић Ћаловић за ТВ А1.

М.П.

Izdvojeno

21. jun 2021 22:40