Вања Ћаловић Марковић  / Фото: Лазар Ружић
21/10/2021 u 16:53 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћаловић Марковић: Спајић да хитно испита тајне милионске исплате бивше владе

Одлуком кабинета бивше владе лани је под ознаком тајности исплаћено је 5.266.036 еура из буџетске резерве

Руководилац Стручног тијела Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу Вања Ћаловић Марковић казала је у изјави за "Дан" да ће предложити да Министарство финансиjа, на чијем је челу Милојко Спајић, у складу са надлежностима, што хитније изврши интерну ревизиjу и контролу тајних исплата у мандату владе Душка Марковића и о томе обавиjести jавност и надлежне органе.

Поручила је и да ће тражити да о томе расправља и Савјет.

image

Спајић

Фото: Срђан Бољевић

Одлуком кабинета бивше владе прошле године под ознаком тајности исплаћено је 5.266.036 еура из буџетске резерве, а већина се односила на помоћ за побољшање материјалне ситуације, лијечење, помоћ правним лицима и остале видове помоћи, објелоданио је недавно "Дан".

– У случаjу да документациjа покаже да су средства исплаћивана без правног основа, тужилаштво би морало покренути поступке да утврди да ли jе дошло до злоупотребе службеног положаjа или других кривичних дjела са елементима корупциjе - изјавила је Ћаловић Марковић.

Наводи да је предложила да посебна тачка на следећоj сjедници Националног Савjета за борбу против корупције на високом нивоу буде посвећена транспарентности потрошње буџета.

– Као и да са Министарством финансиjа разговарамо о разлозима због коjих се трансакциjе и даље проглашаваjу таjном, као и о њиховим плановима да изврше интерну ревизиjу и контролу потрошње буџетске резерве у периоду претходне владе. Министарство финансиjа jе направило корак наприjед када jе почело редовно да обjављуjе податке о потрошњи државног буџета, али су неке трансакциjе и даље проглашене таjном. Од доласка нове Владе таjних трансакциjа jе знатно мање него у претходном периоду и углавном се не односе на буџетску резерву- казала је Ћаловић Марковић.

Поручује да вjеруjе да не постоjи ниjедан разлог да информациjа о износу трошка из државног буџета, датуму и кориснику буџета буде таjна, jер ти подаци ни на коjи начин не могу угрозити било коjи jавни интерес, чак ни у случаjу таjних набавки у области безбjедности.

– Због тога ћу предложити да се пропише jасна процедура и дефинише у коjим случаjевима и коjе информациjе могу бити проглашене таjном када jе у питању потрошња државног буџета. Такође ћу предложити да Министарство финансиjа уклони степене таjности, у координациjи са буџетским корисницима, и обjави све таjне трансакциjе из периода ове Владе, али и из претходног периода, истакла је она.

Према подацима из документације на 97 страна, коју је "Дан" објавио, током техничког мандата бивша влада је (од 1. септембра до 5. децембра прошле године) под ознаком интерно исплатила чак 974.784 еура по разним основама.

Симптоматично је да је прошле године Марковићева влада око 900.000 еура под ознаком тајности исплатила на име разних видова помоћи физичким лицима.

Таксативно по мјесецима за прошлу годину, влада Марковића прогласила је тајном исплате у укупном износу од 713.025 еура у јануару, 720.000 у фебруару, 2.413,842 у априлу, затим 72.943 еура у мају, 100.221 у јулу, 271.222 у августу, 390.000 еура у септембру, 303.309 у октобру, 99.675 у новембру, те 181.800 еура у децембру.

Марковић казао је недавно у краткој изјави за "Дан" да исплате из државног трезора реализуjу запослени у Министарству финансиjа, а о законитости и правилности њиховог рада стараjу се надлежни генерални директор и министар.

– Jасно Вам jе да не смиjе нити може бити незаконитог плаћања, нити предсjедник Владе прати реализациjу налога за плаћање- рекао је тада је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:20