/ Centralna banka
04/03/2022 u 12:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ: Црногорски банкарски систем стабилан, добро капитализован

Централна банка Црне Горе од почетка рата у Украјини на дневној основи прати стабилност депозита на нивоу појединих банака и система као цјелине

Централна банка Црне Горе, како је саопштила, од почетка рата у Украјини на дневној основи прати стабилност депозита на нивоу појединих банака и система као цјелине.

- Посебна пажња се посвећује депозитима нерезидентних лица који долазе из Украјине и Руске федерације. Дневни подаци које банке достављају ЦБЦГ показују да су укупни депозити на нивоу система, у периоду од 24. 02. 2022. године, односно од почетка ратних дејстава, до 01. 03. 2022. године, остварили раст од 18 милиона еура, односно 0,42 одсто, чиме је настављен континуирани раст депозита из претходне године. Такође, од почетка ратних дејстава, примијећено је повећање депозита нерезидентних лица са подручја захваћених ратним дешавањима- наводе из ЦБЦГ.

Такође, укупни депозити, без escrow рачуна, нерезидентних лица из Руске федерације представљају само 2,5 одсто укупних депозита на нивоу система, који су на дан 01.03.2022. године износили преко 4,29 милијаде еура.

- Имајући у виду да ликвидна актива на нивоу система на дан 01.03.2022. године износи 1,46 милијарди  ЕУР, више је него очигледно да чак и потпуно повлачење депозита нерезидентних лица из Руске федерације не може угрозити ликвидну позицију на нивоу система. Такође, с обзиром да нема изражене концентрације наведених депозита код неке од појединачних банака, повлачење цјелокупног износа наведених депозита, не би угрозило ликвидну позицију ниједне појединачне банке. Још једном подсјећамо да је црногорски банкарски систем стабилан, добро капитализован, изузетно ликвидан и профитабилан. У складу са наведеним, његова резистентност је на довољно високом нивоу да поднесе екстерне шокове који могу проистећи из ратних дешавања у Украјини- наводе из ЦБЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:51