Guvernerka sa predstavnicima ERBD / - CBCG
23/02/2024 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBCG–EBRD: Unapređenje finansiranja malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene

U cilju konkretizacije daljih koraka na planu realizacije ovog projekta, guvernerka CBCG i predsjednica EBRD-a potpisaće Memorandum o saradnji između ove dvije institucije - istakli su iz CBCG

Guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović sa saradnicima sastala se danas sa timom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojeg je predvodio Remon Zakaria, šef kancelarije ove finansijske institucije u Crnoj Gori.

- Ključna tema sastanka odnosila se na projekat WE Finance Code koji je usmjeren na unapređenje finansiranja malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene. U cilju konkretizacije daljih koraka na planu realizacije ovog projekta, guvernerka CBCG i predsjednica EBRD-a potpisaće Memorandum o saradnji između ove dvije institucije - istakli su iz CBCG.

Sastanku su, u onlajn formatu, prisustvovali i EBRD predstavnici iz Londona Oksana Pak, zamjenica direktorice Sektora za rodnu i ekonomsku inkluziju, i Miloš Kosić, šef Sektora za finansijske institucije za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Zakaria je istakao da EBRD, kroz aktuelne projekte u Crnoj Gori „pruža podršku realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata, kao i jačanju sektora malih i srednjih preduzeća koji predstavlja ključni izvor rasta i razvoja crnogorske ekonomije“.

Radović je naglasila potrebu daljeg angažovanja na poboljšanju pristupa izvorima finansiranja, posebno za ranjive kategorije, koje uključuju žene i mlade.

- Vjerujem da kroz pažljivo osmišljene projekte i tijesnu saradnju regulatora, finansijskog sektora i EBRD-a, možemo doprinijeti stvaranju povoljnijeg biznis ambijenta i unapređenju pristupa finansijama za mikro, mala i srednja preduzeća - kazala je guvernerka.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim inicijativama čija bi realizacija doprinijela ostvarenju ciljeva oko kojih su se sagovornici saglasili i dogovoren je nastavak komunikacije ovim povodom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:48