Стара, осма серија швајцарских франака / -Фото: HTTPS://WWW.SNEWS.RS/
20/10/2021 u 19:02 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ није упозорила грађане који посједују осму серију швајцарске валуте: Старе франке не могу да замијене

Црногорске банке више не мијењају у еуре осму (стару) серију швајцарских франака, које посједују поједини грађани Црне Горе. Народна банка Србије своје грађане је још прошле године упозорила да ће почетком ове године те новчанице бити повучене из оптицаја, што Централна банка Црне Горе није учинила

Грађани који посједују осму (стару) серију швајцарских франака не могу више да их замијене за еуре у банкама у Црној Гори, сазнаје "Дан". Централна банка (ЦБЦГ), на чијем је челу гувернер Радоје Жугић, није обавијестила грађане да се на вријеме ослободе те старе верзије швајцарских франака, као што је то још прошле године урадила Народна банка Србије.

– Посједујем код себе неколико хиљада старих швајцарских франака, које сам прије неколико година поштено зарадио. Када сам хтио да их промијеним у једној од банака у Подгорици, шалтерска радница ми је казала да пословне банке не мијењају швајцарске франке из осме серије јер више нису у оптицају – казао је за "Дан" Подгоричанин који је желио да остане анониман. истакао је да се интересовао и да је видио да ЦБЦГ никада није упозорила грађане Црне Горе да је Народна банка Шваjцарске наjавила jош током прошле године да ће у првоj половини ове године повући из оптицаjа новчанице осме сериjе франака.

– Након тога реаговала је Народна банка Србиjе, која је препоручила грађанима те сусjедне земље да спорне новчанице положе код банака на девизну штедњу, продаjу за динаре, конвертуjу у неку другу валуту или да их замиjене за франке из девете сериjе, како не би имали проблема. Са друге стране, ЦБЦГ грађане Црне Горе није упозорила и у тој ситуацији су поступили крајње неодговорно – рекао је Подгоричанин. Трагом тих информација "Дан" је контактирао ЦБЦГ.

– Послови замjене важећих и неважећих новчаница валута коjе ниjесу званично средство плаћања у Црноj Гори, односно коjе ниjесу еуро новчанице, ниjесу у надлежности Централне банке Црне Горе. У Трезору Централне банке Црне Горе обавља се искључиво конверзиjа њемачких марака (коjа jе била законско средство плаћања у Црноj Гори приjе увођења еура) за еуре или замjена похабаних и оштећених новчаница и кованица еура за нове. Што се тиче новчаница и кованица других валута, осим наведених, њихова замjена се врши у комерциjалним банкама, у складу са пословном политиком банке. Централна банка Црне Горе нема податке о колични ових новчаница, jер банке коjе послуjу у Црноj Гори новац страних валута не набављаjу преко Централне банке Црне Горе, већ то раде самостално – наводи се у одговорима Дирекциjе за комуникациjе ЦБЦГ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:50