Централна банка Црне Горе / - ЦБЦГ
08/03/2022 u 14:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ није забранила отварање рачуна физичким и правним лицима из Русије

Одлуку о увођењу свих врста рестриктивних мjера доноси Влада Црне Горе на предлог Министарства вањских послова, наводи се у саопштењу Централне банке

Централна банка ниjе забранила отварање рачуна физичким и правним лицима са териториjе Руске Федерациjе, jер за то ниjе надлежна, саопштено jе из Централне банке.

Како наводе, одлуку о увођењу свих врста рестриктивних мjера доноси Влада Црне Горе на предлог Министарства вањских послова.

Из Централне банке су подсјетили да jе чланом 7 Закона о међународним рестриктивним мjерама прописано да се резолуциjе Савjета безбjедности Уjедињених нациjа коjима су утврђене рестриктивне мjере обjављуjу у оригиналу, одмах по усваjању, на интернет страници органа државне управе надлежног за вањске послове (Министарство вањских послова) и те мjере примjењуjу се према означеним лицима са листе Уjедињених нациjа, без одлагања.

- О рестриктивним мjерама, Министарство вањских послова одмах по усваjању резолуциjе Савjета безбjедности Уjедињених нациjа коjима су те мjере утврђене, а приjе обjављивања резолуциjе на интернет страници, обавjештава државне органе, органе државне управе, органе локалне самоуправе и органе локалне управе, банке и друге финансиjске организациjе, друга правна и физичка лица коjа врше jавна овлашћења или jавну службу. Сва физичка и правна лица обавезна су да се уздржаваjу од било каквог пословног односа, пружања услуга или помоћи означеним лицима, као и са њима, непосредно или посредно, повезаним лицима - казали су из Централне банке.

Додају да се поред наведених резолуциjа, рестриктивне мjере уводе и на основу аката Европске униjе, одлуке других међународних организациjа чиjи jе Црна Гора члан или чиjим се изjавама придружуjе у складу са вањскополитичким приоритетима, као и других основа у складу са међународним правом.

- У вези са наведеним, Централна банка дjелуjе у оквирима своjих овлашћења и надлежности, вршећи надзор над примjеном закона и других прописа коjима се уређуjе банкарско пословање - закључују из Централне банке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:43