Централна банка Црне Горе / - фото: Срђа Бољевић
23/03/2022 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ: Платни промет 1,08 милијарди еура

У РТГС систему се обављају појединачне платне трансакције између учесника по бруто принципу у реалном времену, а у ДНС систему међубанкарске платне трансакције по нето принципу у одложеном времену

Вриједност реализованог платног промета за 20 радних дана у фебруару износила је 1,08 милијарди еура, што је 24,8 одсто више него у јануару, показују подаци Централне банке (ЦБЦГ).

Од тога је 93,09 одсто реализовано у Реал Тиме Гросс Сеттлемент (РТГС) систему, а остатак у Деферред Нет Сеттлемент (ДНС) систему.

У РТГС систему се обављају појединачне платне трансакције између учесника по бруто принципу у реалном времену, а у ДНС систему међубанкарске платне трансакције по нето принципу у одложеном времену.

- У фебруару је за 20 радних дана реализовано 901,84 хиљаде налога, од чега 35,01 одсто у РТГС систему, а остатак у ДНС систему - наводи се у извјештају ЦБЦГ, преноси Мина бизнис.

Просјечни дневни обим реализованог платног промета у РТГС и ДНС систему, изражен преко броја налога, износио је 45,09 хиљада налога, док је просјечна дневна вриједност платног промета износила 53,99 милиона еура.

У фебруару за 10,2 хиљаде минута продукције није било застоја у раду система, па је његова расположивост била 10

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:37