/ - CBCG
31/05/2024 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CBCG postala članica globalne Mreže za održivo bankarstvo i finansiranje

Centralna banka (CBCG) postala je članica Mreže za održivo bankarstvo i finansiranje /The Sustainable Banking and Finance Network/ (SBFN), koju podržava Međunarodna finansijska korporacija /International Financial Corporation/ (IFC).

Riječ je o svjetskoj platformi za razmjenu znanja i izgradnju kapaciteta o održivom finansiranju za regulatore finansijskog sektora i granska udruženja tržišta u nastajanju i ekonomija u razvoju.

CBCG se tako pridružila zajednici koja okuplja 93 članice koje predstavljaju 71 državu, sa 68 bilijardi USD ukupne aktive banaka na tržištima u razvoju.

Guvernerka CBCG, Irena Radović, kazala je da je zadovoljna prijemom CBCG u članstvo SBFN, naglašavajući da je to značajan korak u procesu integrisanja principa održivosti u osnovne finansijske prakse.

- Ovaj savez naglašava našu posvećenost održivom razvoju, istovremeno jačajući naš kapacitet da pozitivno utičemo na finansijsku zajednicu. Uvjereni smo da prihvatanjem principa održivog bankarstva jačamo otpornost našeg finansijskog sektora i otvaramo put za prosperitetniju i ekološki odgovorniju budućnost - rekla je Radović.

Globalna koordinatorka SBFN-a Rong Žang takođe je navela da je zadovoljna novim partnerstvom.

- Srdačno pozdravljamo CBCG u našoj mreži regulatora i industrijskih udruženja posvećenih unapređenju održivih finansijskih praksi. Radujemo se zajedničkom radu na promovisanju ekosistema koji vješto upravlja rizicima i učinkom ESG. Ova saradnja će podržati razvoj nacionalne održive finansijske mape od CBCG, pomažući da se kapital usmjeri ka inicijativama koje ispunjavaju ekološke i društvene ciljeve - kazala je Žang.

Centralna banka će članstvom u SBFN imati uvid i tehničku podršku u korišćenju najboljih praksi insititucija članica, a imaće i svoje predstavnike u relevantnim radnim tijelima ove organizacije.

SBFN je osnovana 2012. godine kao dobrovoljna zajednica regulatora finansijskog sektora, centralnih banaka, ministarstava finansija, ministarstava za zaštitu životne sredine i granskih udruženja na tržištima u razvoju, koja su posvećena unapređenju održivih finansija u službi nacionalnih razvojnih prioriteta, produbljivanja finansijskog tržišta i jačanja stabilnosti.

Uz pomoć IFC-a koja je članica Grupacije Svjetske banke, SBFN pomaže u prikupljanju informacija, resursa i praktične podrške članicama u kreiranju i primjeni nacionalnih incijativa koje unapređuju održive finansije na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Članice SBFN su posvećene usmjeravanju svojih finansijskih sektora ka održivosti, sa ciljem da unaprijede poslovanje u skladu sa najboljim ESG standardima, kao i da povećaju priliv kapitala prema aktivnostima koje imaju pozitivan uticaj na okolinu i društvo, uključujući ublažavanje klimatskih promjena i adaptaciju na njih.

U okviru globalnog dijaloga, SBFN sarađuje sa Radnom grupom za održivo finansiranje u okviru Grupe 20 najrazvijenih zemalja, Mrežom za ozelenjavanje finansijskog sistema /Network for Greening the Financial System/, kao i sa EU međunarodnom platformom za održivo finansiranje /EU International Platform on Sustainable Finance/.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 21:39