/ FOTO: CBCG
27/09/2022 u 16:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBCG: Posvećeni zaštiti prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga

Guverner Žugić upoznao je sagovornike sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se danas sa predstavnicima Ekspertske misije EU za Poglavlje 28 – Zaštita potrošača Vitomirom Fisterom i Markom Baretićem. 

Guverner Žugić upoznao je sagovornike sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru i saopštio da je bankarski sistem stabilan, a ključni bankarski parametri na rekordnim nivoima.

- Najskoriji dobar primjer prakse Centralne banke u tom smislu je i preventivna intervencija CBCG i zahtjev da banke pripreme programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Kroz ove programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa. Prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, banke će upoznati klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju- rekao je guverner Žugić.

Eksperti EU su naveli da je cilj Misije sveobuhvatna ocjena nivoa spremnosti Crne Gore u pogledu ispunjavanja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 28.

- Svrha ekspertske misije je sveobuhvatna ocjena trenutnog stanja sistema zaštite potrošača i njegovog funkcionisanja, kako bi se pristupilo procjeni adekvatnosti administrativnih struktura i kapaciteta za pravilnu implementaciju zakonodavstva do momenta pristupanja EU- naveli su eksperti EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2022 03:43