/ - ЦБЦГ
21/02/2022 u 15:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ: Злоупотреба положаја у ЦКБ редставља изолован случај

Централна банка је у континуираној комуникацији са банком информисана о радњама које банка предузима у вези са узроцима и обимом наведене злоупотребе, наводе они

Централна банка Црне Горе у континутету врши посредну и непосредну контролу пословања банака у Црној Гори, укључујући и ЦКБ, као системски важну банку, наводе из те институције.

СДТ истражује милионску пљачку у ЦКБ-у, пријава против двоје запослених

-ЦКБ Банка АД Подгорица је по свим показатељима пословања, највећа банка у Црној Гори и у складу са резултатима посредне и непосредне контроле, њено пословање је стабилно, уз параметре капитализованости и ликвидности који су знатно изнад законом прописаног минумума. У складу са наведеним, потенцијална злоупотреба службеног положаја од стране дијела запослених, односно потенцијална штета проузрокована по банку, по наведеном основу, неће на материјално значајан начин утицати на  стабилност пословања банке-наводе из ЦБЦГ.

Диодају: "Централна банка је у континуираној комуникацији са банком информисана о радњама које банка предузима у вези са узроцима и обимом наведене злоупотребе".

-Банке као привредна друштва и запослени у њој су приликом пословања свјесни обавезе поступања у складу са законом и евентуалне кривично правне одговорности у конкретном случају, док Централна банка у складу са својим овлашћењима и надлежностима предузима све неопходне радње и активности у циљу утврђивања пропуста у организацији и функционисању система интерних контрола банке, који је резултирао наведеном злоупотребом службеног положаја, као и адекватности поступања банке у наведеном случају-наводе из ЦБЦГ.

Додају:"Наведена злоупотреба службеног положаја представља изолован случај, који ни на који начин не може и не треба да утиче на повјерење клијената у стабилност и сигурност пословања банака, посебно имајући у виду да сва потенцијална штета пада на терет банк".

-Улога Централне банке је да својим активностима обезбиједи да све пословне банке у Црној Гори имају довољно капитала да могу поднијети овакве инциденте. Дакле, у конкретном случају, управа ЦКБ је већ најавила да је донијела одлуку о намирењу свих депонената, што значи да ни један клијент неће трпјети штету-поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЦБЦГЦКБ
24. april 2024 14:06