/ - FOTO: CEDIS
16/02/2023 u 08:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEDIS: Značajan pad nivoa gubitaka i u januaru

CEDIS će i u narednom periodu koristiti sve raspoložive resurse u cilju što efikasnijeg suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije

Prethodni mjesec zaključen je sa nivoom gubitaka na mreži od 13,02 odsto, što je za čak 1,54 procentnih poena niže u odnosu na nivo koji je ostvaren tokom istog perioda prethodne godine. To je saopšteno iz CEDIS-a.

Pad gubitaka je ostvaren i pored diskretnog povećanja preuzete energije u odnosu na januar 2022. godine. 

Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka, i to za 4.274 MWh u odnosu na januar 2022. godine, a vrijednost te energije na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko 635 hiljada eura.

- Tokom januara se redovno ostvaruju najviše stope gubitaka, prevashodno zbog povećanja potrošnje tokom sezone grijanja, ali i učestalijih neovlašćenih aktivnosti na mreži, zbog čega pad od 1,5 procentnih poena predstavlja izuzetan rezultat za CEDIS. Uspostavili smo odličan sistem djelovanja, korišćenjem postojećih softverskih sistema Bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu vršimo detaljnu analizu tokova snaga i gubitaka po traforeonima i na osnovu dobijenih podataka ciljano šaljemo ekipe u organizovane kontrole. Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, tako je u odnosu na 2021. godinu, kroz umanjenje gubitaka ostvarena ušteda  od preko šest miliona eura - istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje.

Podsjećamo da je CEDIS prethodnu godinu zaključio sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je za 0,77 procentnih poena niže u odnosu na 2021. godinu i ujedno predstavlja najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore.

- Kontinuirano smanjivanje gubitaka na mreži i milionske uštede koje smo ostvarili na taj način dokaz su posvećenosti tima sa kojim sarađujem u pravcu korišćenja svih raspoloživih mogućnosti ublažavanja posledica nezapamćene nestabilnosti na tržištu energenata, pritom imajući u vidu interese kompanije, ali i interese naših korisnika. Rekordni pad nivoa gubitaka tokom energetske krize dodatno demantuje aktuelne kritičare i potvrđuje efikasnost i uravnoteženost naših rješenja i odluka, kao i kranje odgovoran odnos prema svim uključenim stranama – naglasio je Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a.

CEDIS je u julu 2021. godine krenuo u opsežnu akciju suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije na području svih crnogorskih opština, dok su zbog globalne nestabilnosti cijena energenata koja je, uz određene varijacije, aktuelna od avgusta 2021. godine, aktivnosti dodatno intenzivirane.

Potrebno je podsjetiti i na to, da je problem gubitaka na mreži u najvećoj mjeri posledica nelegalne gradnje koja podrazumijeva nelegalna priključenja na elektrodistributivnu mrežu. Na taj način se postojeća infrastruktura neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih.

CEDIS će i u narednom periodu koristiti sve raspoložive resurse u cilju što efikasnijeg suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:48