SA KONFERENCIJE / - FOTO: CEES
18/06/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CEES: Potrebno prilagođavanje propisa za bolje poslovanje opštinskih preduzeća

Potrebno je izmijeniti propise kako bi opštinska preduzeća, posebno sa sjevera Crne Gore, bolje poslovala i izbjegla finansijske rizike sa kojima se sada suočavaju, ocijenjeno je na konferenciji Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

Na završnoj konferenciji CEES-a na projektu pod nazvom Saradnjom sa OCD za veću odgovornost opštinskih preduzeća, a u okviru šireg - MBase programa CGO, zaključeno je da su posebno važne izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima, Metodologije utvđivanja cijena za obavljanje regulisanih djelatnosti, ali i propisa kojima se regulišu zarade.

Na konferenciji su predstavljeni ključni rezultati studije, urađene u okviru projekta, koja je pokazala da su upravo zbog nedostatnih propisa, loše komunikacije sa državnim organima, te nedostataka u korporativnom upravljanju, u porastu finansijski rizici opštinskih preduzeća.

Studijom je bilo obuhvaćeno 30 najvećih opštinskih preduzeća.

Na konferenciji je saopšteno da firme sa sjevera učestvuju u ukupnoj imovini opštinskih preduzeća sa manje od deset odsto, ali imaju najveće probleme, koji se potom prenose na opštine.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da je taj Vladin resor svjestan izazova za preduzeća u vlasništvu opština.

- Fragmentiranost, nepostojanje jedinstvenog strateškog i zakonodavnog okvira, neki su od izazova sa kojima se suočavaju državna preduzeća, a vidljiv je visok stepen korelacije između razvijenosti opština i rezultata poslovanja opštinskih preduzeća - navela je Bošković.

Programski menadžer u Centru za građansko obrazovanje, Petar Đukanović, potvrdio je važnosti uloge civilnog sektora u bavljenju tim pitanjima.

- Organizacije civilnog društva predstavljaju glas građana i mogu pružiti dragocjene perspektive opštinama, koje možda nijesu vidijive iz institucionalne perspektive. Njihovo aktivno učešće pomaže u identifikaciji problema, predlaganju rješenja i osiguravanju da se interesi građana uzimaju u obzir pri donošenju odluka - saopštio je Đukanović.

Predstavnica CEES-a, Nina Vujošević, rekla je da je studija pokazala kako velike regionalne razlike uzrokuju i velike razlike u finansijskim performansama opštinskih preduzeća.

Na panelu o saradnji preduzeća i države, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava finansija i ekonomskog razvoja, Snežana Mugoša i Milena Strugar, Zajednice opština Sanja Živković i Privredne komore Vojin Katnić, konstatovana je potreba da se opštine značajnije uključe u donošenje državnih propisa koji su važni za njihovo poslovanje, te da se unaprijedi nadzor nad poslovanjem opštinskih preduzeća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 08:17