CEFTA - ILUSTRACIJA / - CEFTA - ILUSTRACIJA
16/05/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument za ubrzanu integraciju

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. Poručeno je da su CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument za ubrzanu integraciju u EU tržište.

Ovaj događaj okupio je lidere Zapadnog Balkana, kao i predstavnike brojnih organizacija i ključne aktere u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak je bio fokusiran na razgovore i implementaciju dva glavna stuba Plana rasta EU za Zapadni Balkan. Sastanku, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, prisustvovala je i Danijela Gačević, v.d. direktorice Sekretarijata CEFTA-e.

Širenje Zajedničkog regionalnog tržišta i rani pristup jedinstvenom tržištu EU od suštinskog su značaja za ubrzanje kako ekonomskog napretka regiona tako i procesa pristupanja EU, smatra Gačević.

(VIDEO) Spajić: Očekujem da amandmani Crne Gore budu prihvaćeni; Varhelji: Do 2027. Balkan bi mogao biti spreman za EU

- Tokom današnjeg razgovora istražili smo strateške načine na koje bismo mogli da iskoristimo CEFTA-u i Zajedničko regionalno tržište u cilju unapređenja ambicije regije da se približi jedinstvenom tržištu EU. Ovo uključuje rješavanje problema s redovima kamiona na prelazima sa EU proširenjem zelenih koridora CEFTA-TCT. Osim toga, unapređujemo razgovore o sporazumima o ocjeni usklađenosti, koji se smatraju djelotvornim mehanizmom za uklanjanje viza za izvoz naših industrijskih proizvoda. CEFTA takođe podržava napore relevantne za omogućavanje regionalne upotrebe alata e-identifikacije kao što su e-potpisi, kao i olakšavanje kretanja kritičnih ljekova - navela je Gačević.

Nakon uspjesnih samita u Skoplju i Tirani, lideri Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju kojom učvršćuju svoju posvećenost punoj implementaciji akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta i naznačavaju prioritetne oblasti za predstojeći Plan.

Ova nova agenda će se koncentrisati na unapređenje trgovine omogućavanjem neograničenog kretanja roba i usluga unutar CEFTA-e. Osim toga, fokusiraće se na razvoj ljudskog kapitala, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, te unapređenje digitalne transformacije.

Kroz Deklaraciju je takođe pohvaljen napredak postignut u vezi sa CEFTA-TCT Zelenim koridorima, a istovremeno su CEFTA strane pozvane da završe pregovore o Dodatnom protokolu 7 o rješavanju sporova (AP7).

Tokom sastanka, Gačević je potvrdila posvećenost CEFTA-e jačanju ekonomija regiona, zagovaranju ekonomske integracije, jačanju trgovine, unapređenju digitalizacije i regionalne saradnje. Ona je zaključila da će CEFTA, na putu regiona ka Evropskoj uniji, nastaviti da služi kao katalizator napretka i usluga regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Podsjetimo, nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja Zajedničkim regionalnim tržištem, jednim od ključnih stubova Plana.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 12:03