/ Милош Челановић
20/09/2021 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Челановић: Суфицит јер нема капиталних инвестиција

Он је реаговао на наводе министра економског развоја, Јакова Милатовића који је казао да би црногоска економиија ове године требало да порасте десет одсто

Спољно-трговински дефицит је увећан, суфицит у буџету је настао јер нема капиталних инвестиција, док о транспарентности Владе најбоље говоре тајна задуживања, саопштио је функционер Социјалдемократа (СД), Милош Челановић.

Он је реаговао на наводе министра економског развоја, Јакова Милатовића који је казао да би црногоска економиија ове године требало да порасте десет одсто.

- Весели “експерт” је своје излагање о економском процвату почео излагањем о туризму и поређењем ове године са прошлом када је цијели свијет био у потпуној блокади и туризма практично није ни било- навео је Челановић у саопштењу.

Он је казао да је заборављена расходна страна ове сезоне која ће када се саберу трошкови здравственог сектора који је на кољенима, загађења животне средине, одржавања преоптерећене путне инфраструцтуре и комуналних дјелатности увелико премашити и тих измишљених 700 милиона ЕУР којих нема ни на видику.

- Похвалио се Милатовић и повећаним извозом за 35 милиона ЕУР, а опет заборавио једну колону у којој би писало да је увоз за исти период повећан за 135 милиона ЕУР. Сума сумарум, спољно-трговински дефицит је увећан. Браво експерти- рекао је Челановић.

Он је казао да је суфицит у буџету настао тако што капиталних инвестиција није било.

- Расходна страна у капиталном буџету ове Владе је нула. То значи да економија за коју сте задужени не постоји- додао је Челановић.

Он је казао да о транспарентности Владе најбоље говоре тајна задуживања и уговори без јавних позива и тендера до којих не могу доћи ни институције и добро организоване невладине организације, а камоли грађани који би по закону имали право на увид.

- Програмски буџет сте усвојили у јуну, а имплементацију почели у јулу и били једина Влада у Европи која није имала буџет до седмог мјесеца.

Тиме сте упропастили пољопривредни сектор, уздрмали здравство и лоше припремили туристичку сезону. Ову сезону су изњели туристички привредници на својим леђима, а не ви- саопштио је Челановић.

Он је питао зашто је, када се доживљава економски препород, број незапослених већи 11 хиљада.

- Зашто цијене основних животних намирница и нафних деривата расту ја седмичном нивоу? Због чега немамо ниједну директну страну инвестицију-  питао је Челановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:59