/ ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦГ
25/04/2022 u 14:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Централна банка: Обавезна резерва 221,3 милиона еура

Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвојено је 62,3 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 37,7 одсто

Обавезна резерва банака на крају марта је, према подацима Централне банке (ЦБЦГ), износила 221,3 милиона еура. Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвојено је 62,3 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 37,7 одсто.

Просјечно стање укупних депозита банака у фебруару, који чине основицу за обрачун обавезне резерве, било је 4,06 милијарди еура. Од укупног нивоа депозита на оне по виђењу односи се 76,8 одсто, а на орочене 23,2 одсто.

Банке у Црној Гори издвојиле су обавезну резерву на основу одлуке ЦБЦГ.

Том одлуком је успостављен систем обрачуна обавезне резерве примјеном стопе од 5,5 одсто на дио основице коју чине депозити по виђењу и депозити уговорени са рочношћу до једне године и стопе од 4,5 одсто на дио основице коју чине депозити уговорени са рочношћу преко једне године.

На депозите уговорене са рочношћу преко једне године који имају клаузулу о могућности разрочења у року краћем од једне године примјењује се стопа од 5,5 одсто.

Основицу за обрачун обавезне резерве од јануара 2018. године чине орочени и депозити по виђењу, осим оних централних банака.

На 50 одсто издвојене обавезне резерве ЦБЦГ плаћа банкама мјесечно накнаду обрачунату по стопи од ЕОНИА (Euro OverNight Index Average) умањеној за десет базних поена на годишњем нивоу, с тим да ова стопа не може бити мања од нуле.

Банке могу да користе бескаматно до 50 одсто издвојене обавезне резерве за одржавање дневне ликвидности, ако коришћени износ врате истог дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:46