/ фото Дан
05/12/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Централна банка: Обавезна резерва банака 213,5 милиона еура

Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвоjено jе 61 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 39 одсто

Обавезна резерва банака на краjу октобра jе, према подацима Централне банке (ЦБЦГ), износила 213,5 милиона еура.

Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвоjено jе 61 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 39 одсто.

Просjечно стање укупних депозита банака у септембру, коjи чине основицу за обрачун обавезне резерве, било jе 3,92 милиjарде еура. Од укупног нивоа депозита на оне по виђењу односи се 76,5 одсто, а на орочене 23,5 одсто.

Банке у Црноj Гори издвоjиле су обавезну резерву на основу одлуке ЦБЦГ. Том одлуком jе успостављен систем обрачуна обавезне резерве примjеном стопе од 5,5 одсто на дио основице коjу чине депозити по виђењу и депозити уговорени са рочношћу до jедне године и стопе од 4,5 одсто на дио основице коjу чине депозити уговорени са рочношћу преко jедне године.

На депозите уговорене са рочношћу преко jедне године коjи имаjу клаузулу о могућности разрочења у року краћем од jедне године примjењуjе се стопа од 5,5 одсто.

Основицу за обрачун обавезне резерве од jануара 2018. године чине орочени и депозити по виђењу, осим оних централних банака.

На 50 одсто издвоjене обавезне резерве ЦБЦГ плаћа банкама мjесечно накнаду обрачунату по стопи од ЕОНИА (Euro OverNight Index Average) умањеноj за десет базних поена на годишњем нивоу, с тим да ова стопа не може бити мања од нуле.

Банке могу да користе бескаматно до 50 одсто издвоjене обавезне резерве за одржавање дневне ликвидности, ако коришћени износ врате истог дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:09