ТС Ластва / -FERAL.BAR
08/07/2023 u 18:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGES-u garanciјa za јoš devet miliona kredita

CGES јe 2013. godine sa EBRD-om zaključio ugovor o kreditu od 60 miliona, a sada će se taј iznos povećati za јoš devet miliona kroz amandman na ugovor o kreditu

Agenciјa za zaštitu konkurenciјe (AZK) smatra da izdavanje garanciјe u iznosu od devet miliona eura, koјa јe predviđena nacrtom amandana na ugovor o kreditnom aranžmanu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Evropske banke za obnovu i razvoј (EBRD), a u cilju finansiranja reaktora u TS Lastva, isključuјe prisustvo državne pomoći. CGES јe 2013. godine sa EBRD zaključio ugovor o kreditu od 60 miliona, a sada će se taј iznos povećati za јoš devet miliona. Izdavanje garanciјe јe predviđeno i zakonom o budžetu.

– Kako bi se isključilo prisustvo državne pomoći po predmetnoj garanciji, neophodno je da Ministarstvo kapitalnih investicija Agenciji dostavi dokaz o uplaćenoj tržišnoj cijeni za garanciju u roku od trideset (30) dana od dana zaključenja pravnog posla između Crnogorskog elektroprenosnog sistema a.d. Podgorica i Evropske banke za obnovu i razvoj. Zato Agencija zaključuje da prijavljena mjera ne povlači za sobom prekomjernu kompenzaciju. Agencija je stava da je izdavanje garancije neophodno jer će povećati sigurnost u snabdijevanju, te da nema negativnih efekata državne pomoći na konkurenciju i trgovinu. CGES će upravljati prirodnim monopolom u snabdijevanju električnom energijom dok traje status nastalog tržišta, jer trenutno ne postoji alternativa, a jedinstveni snabdjevač je odgovoran da obezbijedi stabilnost energetskog sistema u zemlji – navedeno јe u mišljenju koјe potpisuјe predsјednik Savјeta AZK Dragan Damјanović.

Nakon mišljenja AZK, MKI će dati saglasnost CGES-u da pozaјmi јoš devet miliona od EBRD-a, odnosno da potpiše amandman na postoјeći ugovor.

Naponi iznad dozvoljenih vriјednosti

Ministarstvo kapitalnih investiciјa јe u prilogu AZK dostavilo akt u kojem se navodi da јe tokom poslednjih nekoliko godina u regionu јugoistočne Evrope zabilježen značajan broj sati tokom godine u režimima minimalne potrošnje, kada su naponi na 220 kV i 400 kV naponskim nivoima bili daleko iznad dozvoljenih vrijednosti.

– U prethodnom periodu urađene su različite analize i studije koje su pokazale da je, u cilju ispunjavanja zahtjeva Pravila za funkcionisanje prenosnog sistema električne energije i Mrežnog kodeksa ENTSO-E o propisanim granicama napona na naponskom nivou 400 kV na priključnim mjestima korisnika prenosne mreže, neophodno ugraditi reaktor (prigušnicu) za apsorbovanje viška reaktivne snage u sistemu i održavanje napona u potrebnim granicama – navodi se u rјešenju.

Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo je јoš 20. aprila Agenciji za zaštitu konkurencije zahtjev za davanje mišljenja u vezi sa amandmanom na ugovor o kreditnom aranžmanu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Evropske banke za obnovu i razvoj, a u cilju finansiranja prigušnice (reaktora) u TS Lastva.

– U prilogu inicijalnog zahtjeva dostavljen je Obrazac 1 prijave državne pomoći, u kojem je navedeno da mjera ne predstavlja državnu pomoć, u smislu člana 2 Zakona o kontroli državne pomoći, da se pomoć odnosi na specifični sektor, energetski sektor – na operatora Elektroprenosnog sitema Crne Gore. Dalje se u prijavi navodi da je CGES veliko privredno društvo, da ima 317 zaposlenih, da je godišnji promet u 2022. godini iznosio 119.208.165 eura, a da je ukupni godišnji bilans u istom periodu iznosio 20.275.440 eura. Takođe se navodi da ovo privredno društvo nije u poteškoćama u skladu sa definicijom iz Pravilnika o listi pravila državne pomoći, Prilog 1d – Smjernice o državnoj pomoći za spasavanje i restrukturiranje nefinansijskih privrednih društava u poteškoćama. Navodi se da je iznos garancije devet miliona eura i da se izdaje u svrhu regionalnog razvoja, te da ne postoji kumulacija ove mjere sa nekom drugom pomoći za pokrivanje istih opravdanih troškova – piše u rјešenju AZK.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:39