/ - CGES
06/04/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGES završio rekonstrukciju i modernizaciju 15 trafostanica

Time se nastavlja sa ulaganjima u prenosnu mrežu, što jasno potvrđuje i podatak da ćemo u narednih pet godina investirati 195 miliona eura, ostajući doslijedni svom strateškom opredijeljenju da poslovanje širimo na odgovoran, profitabilan i održiv način, saopštio je izvršni direktor CGES-a

Na 15 trafostanica širom Crne Gore završeni su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji koji su uključivali zamjenu različite visokonaponske opreme u trafostanicama, rekonstrukciju i zamjenu opreme sistema za zaštitu i upravljanje, te integraciju u SCADA sistem nekoliko visokonaponskih trafostanica, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Njemačke razvojne banke (KfW), Konzorcijuma „Simens-Elnos” i Konsultanta projekta - Tractabel-SEEC, obišli su trafostanicu u Budvi. Trafostanica 110/35 kV “Markovići” - Budva, jedna je od 15 rekonstruisanih trafostanica širom Crne Gore.

- Nalazimo se danas u trafostanici “Markovići”, jednom od naših 15 objekata koji su realizacijom ovog velikog i kompleksnog projekta, rekonstruisani i modernizovani. O značaju ove investicije istakao bih, prije svega, da je ona dio šireg  projekta pod nazivom “Transbalkanski elektroenergetski koridor (I) – Dionica u Crnoj Gori”, koji se realizuje  uz podršku Evropske unije koja je obezbijedila  25 miliona eura nepovratnih sredstava,  koja se  isplaćuju od strane Njemačke razvojne banke (KfW), za radove i opremu, naveo je Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a.

Kako je dodao, uspješnom realizacijom radova u 15 trafostanica širom Crne Gore, koji su bili veoma zahtjevni, kako sa stručnog i tehničkog, tako i sa organizacionog aspekta, osigurali su, prije svega, podizanje kapaciteta prenosnog sistema, a samim tim i sigurnost i kvalitet napajanja za sve naše građane i privredu.

- Podijelio bih sa vama jedan podatak koji govori o značaju ove investicije. Naime, tokom 2022. godine nijesmo imali ni jedan prekid u napajanju potrošača električnom energijom na Crnogorskom primorju, što nas čini i te kako zadovoljnim i ponosnim. Završetak radova, stvorio je uslove za dalji razvoj energetskog sektora Crne Gore, kao i uključivanje države u regionalno tržište električne energije i efikasnije procese za priključenje obnovljivih izvora energije. Obezbjeđivanje adekvatne infrastrukture, kako na sjeveru, tako i u primorskom dijelu, bilo je, takođe, jedno od strateških prioriteta Crne Gore, s obzirom na njen doprinos uspješnom razvoju turizma i ekonomije i pozitivan uticaj na životni standard građana. Vjerujem da investicije koje smo završili, kao i one koje su u toku, imaju snažan uticaj na privrednu aktivnost u našoj zemlji i da značajno doprinose povećanju zaposlenosti i rastu BDP-a, kao i da pozicioniraju kompaniju, a i državu Crnu Goru, na mjesto jednog od centralnih aktera elektroenergetskih dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, istakao je Asanović.

Time se, kako je dodao, nastavlja sa ulaganjima u prenosnu mrežu.

- Što jasno potvrđuje i podatak da ćemo u narednih pet godina investirati 195 miliona eura, ostajući doslijedni svom strateškom opredijeljenju da poslovanje širimo na odgovoran, profitabilan i održiv način. Na kraju bih istakao, i ujedno se zahvalio partnerima u projektu(stručnim konsultantima, projektantima i izvođačima), koji su dali značajan doprinos da se ovaj posao izvede uspješno i bez većih problema, kao i sjajnom timu naših inženjera koji je rukovodio projektom i svojim znanjem, kompetencijom, stručnošću ga doveo do kraja, zaključio  je Asanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 23:36