/ IVAN PETROVIC IPE
23/10/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте изнад 85 долара

Циjене расту у посљедње вриjеме под утицаjем боjазни од несташице угљеника и гаса у Кини, Индиjи и Европи, коjа jе подстакла неке произвођаче струjе да пређу на лож уље и дизел

Циjене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима изнад 85 долара будући да су се трговци фокусирали на недостатно снабдиjевање и ниске залихе у периоду поjачане потражње због поскупљења гаса и угљеника уочи зиме.

На лондонском тржишту циjена барела jе била 92 цента виша у односу на претходно затварање и износила jе 85,53 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 1,05 долара вишоj циjени, од 83,55 долара, преноси СЕЕбиз.

Циjене расту у посљедње вриjеме под утицаjем боjазни од несташице угљеника и гаса у Кини, Индиjи и Европи, коjа jе подстакла неке произвођаче струjе да пређу на лож уље и дизел.

Кина jе ове седмице наjавила да ће интервенисати у циjене угљеника како би зауставила њихов раст и осигурала снабдjевање струjом на прагу зиме, што jе ублажило притисак и на циjене нафте, подстакавши улагаче на добитоносне продаjе.

Пажња се поново преусмjерила на недостатно снабдjевање тржишта енергентима.

"Циjене би могле расти и у jако краткорочноj перспективи jер улагачи баш и немаjу подстицаjа за продаjу, с обзиром на глобални мањак у снабдjевању енергентима и чињеницу да ОПЕК+ само посматра што се догађа", тумачи Louise Dickson из Рyстада.

Водећи произвођачи окупљени у Организациjи земаља извозница нафте (ОПЕК) и групи њених партнера одлучили су у новембру да повећаjу производњу за само 400 хиљада барела дневно, као што су и наjавили у jулу, упркос позивима великих потрошача да понуде знатно више барела.

Америчко тржиште jе ове седмице подржао податак министарства енергетике да су залихе сирове нафте у чворишту у Цусхину пале у прошлоj седмици на 31,2 милиона барела, наjнижи ниво од октобра 2018. године.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе барел референтне корпе нафте њених чланица у четвртак коштао 83,36 долара, што значи да jе незнатно поскупио у односу на претходни дан трговања

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:03