/ - фото: Привредна комора
21/04/2022 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циркуларна транзиција рецепт за зелени економски раст и развој

Циркуларна економија изазове претвара у прилике на путу ка усвајању иновативнијих пословних модела, који могу заштитити животну средину, климу, економију и наше здравље

Циркуларна економија изазове претвара у прилике на путу ка усвајању иновативнијих пословних модела, који могу заштитити животну средину, климу, економију и здравље, поручила је стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, Даниела Гашпарикова.

Гашпарикова је, како је саопштено из ПКЦГ, казала да за унапређење циркуларне економије Црна Гора треба да настави да ствара предуслове за компаније које желе да се крец́у ка новим пословним моделима, као и да шаље праве сигнале свим тржишним играчима везано за стандарде квалитета заштите животне средине приликом нових инвестиција.

- Циркуларна економија изазове претвара у прилике на путу ка усвајању иновативнијих пословних модела, који могу заштитити животну средину, климу, економију и наше здравље- истакла је Гашпарикова.

Та транзиција ће, како је рекла, захтијевати промјену начина размишљања и сарадњу између креатора политика, финансијског сектора, предузећа и грађана.

- На примјер, свијет се данас суочава са кризом несташице хране, а ипак се у просјеку 30 одсто произведене хране не конзумира, вец́ се баца, а то је случај и у Црној Гори- навела је Гашпарикова.

Самостална савјетница у Сектору за пројекте ПКЦГ, Марија Распоповић, захвалила је експертском тиму и колегама из УНДП-а на преданом раду при креирању Мапе пута.

Она је истакла да је увјерена да ће се заједничким активностима и даље доприносити наредним корацима ка циркуларној транзицији у Црној Гори.

Како је саопштено из ПКЦГ, у центру догађаја био је панел на тему „Циркуларна транзиција као рецепт за зелени економски раст и развој”, на којем су учествовали предсједница ПКЦГ Нина Дракић, Гашпарикова, замјеник амбасадорке Делегације Европске уније (ЕУ) у Црној Гори Рикардо Сери и генерална директорица Директората за унапређење конкурентности у Министарству економског развоја, Оливера Вукајловић.

Модераторка скупа била је Ладеја Година Кошир, Цирцулар Цханге, експерткиња на пројекту израде Мапе пута Црне Горе ка циркуларној економији.

Она је истакла улогу ПКЦГ, која снажно подупире циркуларну транзицију и повезује актере тог процеса.

- Мапа пута је резултат интензивног рада, а прекретница је што је ПКЦГ преузела иницијативу као актер од којег промјена започиње- рекла је

Година Кошир, указујући на велики значај УНДП-а у препознавању важности и финансирању тог пројекта, као и тимова Делоитте и Цирцулар Цханге који су, упркос пандемији, предано радили на Мапи пута.

Према њеним ријечима, циркуларна економија је интердисциплинарна тема која захтјева системски приступ, а Мапа пута је компас како би се препознали приоритети и припремили пројекти за зелене фондове.

- Црној Гори, као потписници Софијске декларације, пружа се велика прилика да на путу зелене трансформације добро искористи финансије које су на располагању- казала је Година Кошир.

Како је навела, до 2024. године за финансирање је опредијељено 20 милијарди инвестиција и девет милијарди грантова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:47