Амбасадор Луксембурга Филип Донкел и представник компаније Artec3D са Павлом Радовановићем / - ПКЦГ
21/05/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора има огроман потенцијал за привлачење успјешних компанија и инвеститора

Из Приведне коморе је саопштено да су ту привредну асоцијацију посјетили Донкел и представници реномиране луксембуршке компаније Artec3D, који су се састали са потпредсједником ПК Павлом Радовановићем

Црна Гора има огроман потенцијал за привлачење респектабилних европских компанија и инвеститора који могу искористити њене капацитете за ширење бизниса, саопштио је амбасадор Луксембурга Филип Донкел.

Из Приведне коморе (ПКЦГ) је саопштено да су ту привредну асоцијацију посјетили Донцкел и представници реномиране луксембуршке компаније Artec3D, који су се састали са потпредсједником Коморе Павлом Д. Радовановићем.

“У фокусу састанка било је унапређивање економске сарадње двије земље, са акцентом на инвестиционе потенцијале и могућност партнерства на конкретним пословним пројектима”, наводи се у саопштењу.

Директор компаније Артец 3Д, Артyом Yукхин, казао је да су проширили своје пословање на Црну Гору и отворили нову европску канцеларију у Бару, која тренутно запошљава 50 људи.

Канцеларија ће служити као центар за истраживање и развој, а до краја године планира запослење још 100 радника.

Компанија Артец 3Д основана је 2007. године и глобални је лидер на пољу ручних и преносних 3Д скенера. Она стоји на челу развоја иновативне, награђиване 3Д технологије, чије главне клијенте чине најпознатије свјетске компаније из више од 60 земаља.

Представници ове компаније истакли су да желе да из Луксембурга на Црну Гору пренесу свој успјешан модел пословања.

Они су казали да Црна Гора, као економија која се брзо развија, представља прави избор са својом изузетном природом, мултикултуралним и мултиетничким окружењем, те добром локацијом за привлачење висококвалификованих талената.

Пословањем у Црној Гори желе да дају допринос њеној привреди, са планираним инвестицијама од четири милиона ЕУР за ову годину.

“Овим ће се омогућити запошљавање нових ИТ стручњака из наше државе и свијета, допринијети локалној инфаструктури и креирању новог привредног амбијента, чије је циљ стварање иновативног екосистема, како би се привукле интернационалне компаније да инвестирају у Црну Гору”, сматрају у ПКЦГ.

Артец 3Д планнира да организује бројне међународне састанке и конференције, љетње школе, такмичења, те пословне инкубаторе и програме подршке, при чему ће јој бити потребна и институционална подршка.

Радовановић је казао да ово представља сјајну прилику за Црну Гору, а да је ПКЦГ, као кровна пословна институција, права адреса како би се идентификовале све могућности за сарадњу.

Он је навео да Комора такође представља спону између доносиоца одлука и бизнис заједнице, у циљу стварања предуслова за креирања адекватне економске политике, која ће гарантовати предвидивост пословања и сигурност за домаће и стране инвеститоре.

Саговорници су се сагласили да је потребно интензивније радити на развоју економске сарадње двије државе, те да има много простора за још успјешније дјеловање.

Најављена је и организација пословног форума привредника двије државе, који ће бити одржан крајем године у Луксембургу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:04