/ - FOTO: MKI
03/05/2023 u 13:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora ima potencijale u koje se može ulagati

Sastanak je takođe bio prilika da se prezentuje projekat vjetroelektrane “Brajići” koji je aktuelan i koji razvija njemačka kompanija WPD AG, aktivna u 29 zemalja

U organizaciji fondacija Konrad Adenauer u Podgorici  i direktora fondacije Jakova Devčića delegacija u sastavu poslanika njemačkog Bundestaga Tilmana Kubana i Jana Meclera, članice Pokrajinskog parlamenta Rajnland – Pfalca Elen Demut, kao i Steffena Gertnera gradonačelnika Gelersena, člana predsjedništva CDU, Donja Saksonija i dr Merlin Franke, gradonačelnika Bienenbitel, predsjedavajućeg okruga CDU, Sjeveroistočna Saksonija boravila je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori.

Državni sekretar Admir Šahmanović sastao se sa delegacijom kako bi razgovarali o potencijalno interesantnim projektima iz nadležnosti ministarstva kapitalnih investicija, sa fokusom na oblast energetike to jest obnovljivih izvora energije. Sastanku su takođe prisustvovali i direktor Agencije za investicije CG  Goran Strahinja sa saradnicima koji su predstavili generalno investicione mogućnosti naše države u svim važnim privrednim oblastima.

-Prepoznajući značaj ovog resora, naročito u oblasti energetike, od početka mandata intezivno radimo na kreiranju poslovnog ambijenta koji će privući kredibilne strane investitore da u partnerskom odnosu razvijamo projekte iz domena obnovljivih izvora energije (OIE). Ohrabruje posjeta njemačke delegacije, imajući u vidu značajna iskustva koja Njemačka ima u dijelu “zelene tranzicije”, vjerujem da će praktična znanja i izazovi koji prate ovaj zahtjevnan proces, naših kolega iz Njemačke biti veoma korisna u periodu koji nas očekuje- istakao je Šahmanović na početku susreta i dodao da  Crna Gora raspolaže značajnim kapacitetima iz OIE, stoga je ova posjeta važna i kako bi članovi delegacije sagledali projekte koji mogu skrenuti pažnju njemačkih kompanija za moguću buduću saradnju.

Sastanak je takođe bio prilika da se prezentuje projekat vjetroelektrane “Brajići” koji je aktuelan i koji razvija njemačka kompanija WPD AG, aktivna u 29 zemalja i  koja je do sada realizovala slične projekte kapaciteta 6,110 MW, a radi na planiranju i realizaciji projekata 15,775 MW.

-Državni sekretar Šahmanović prenio je članovima delegacije utiske o velikom interesovanju kompanija sa globalnog tržišta za projekte OIE, budući da naša država nesporno raspolaže značajnim potencijalima, a na samom je početku procesa “zelene tranzicije”.  “Upravo iz tog razloga naš fokus rada u prethodnom periodu je bio usmjeren na koncipiranju zakonskog okvira i uopšteno legislative koja uređuje ovu oblast, cilj je da se kroz strateško planiranje i povoljan poslovni ambijent projekti OIE razvijaju i realizuju sa kredibilnim partnerima. U konačnom, ova oblast je veoma značajna za stabilizaciju tržišta energijom i pozicioniranje Crne Gore kao proizvođača “zelene energije”- zaključio je Šahmanović.

Predstavnici njemačke delegacije pokazali su interesovanje za razvojne i strateške planove u ovoj oblasti, upoređujući svoja iskustva sa izazovima koji očekuju Crnu Goru u procesu zelene tranzicije. Tokom razgovora bilo je riječi i o projektima iz oblasti saobraćaja, konkretno o kapitalnim projektima kao što je auto-put Bar – Boljare, koji je zasigurno pokretač razvoja Crne Gore, naročito sjeverne regije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:30