/ foto: lazar ružić
25/11/2023 u 13:55 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora može da izgubi 112 miliona zbog kašnjenja u projektu rekonstrukcije željezničke infrastrukture

Postoji opravdani strah da donator neće odobravati sredstva za nove projekte ukoliko se ne počne sa implementacijom već odobrenih sredstava, što znači da država neće dobiti grant u vrijednosti od 112,6 miliona eura za rekonstrukciju dionice Bar–Golubovci, predočeno je u informaciji

Zbog kašnjenja u projektu rekonstrukcije željezničke infrastrukture, odnosno remonta pruge, sanacije tri čelična mosta i osam tunela, za koje je iz kredita Evropske investicione banke (EIB) opredijeljeno 40 miliona eura, Crna Gora bi mogla da ostane bez 112 miliona eura granta iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, koji su planirani za rekonstrukciju dionice Bar–Golubovci.

To je predočeno u informaciji o potrebi obezbjeđivanja sredstava za projekat remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, na koju je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici.

– Ministarstvo kapitalnih investicija je u proteklom periodu bilo jedna od najvećih korisničkih institucija bespovratnih sredstava iz dostupnih EU fondova, primarno Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) za oblast saobraćaja. Grant za projekat unapređenja željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori (sanacija tri čelična mosta, remont gornjeg stroja na dionici Lutovo Bratonožići – Bioče) kroz stvaranje uslova za povećanje brzine, poboljšanje pouzdanosti infrastrukture i smanjenje troškova održavanja odobren je 6. decembra 2018. godine, na 19. sastanku Upravnog odborda WBIF-a u Luksemburgu. Grant za projekat rekonstrukcije deset čeličnih mostova i osam tunela odobren je 10. decembra 2020. godine, na 23. sastanku Upravnog odbora WBIF-a – piše u dokumentu.

Projekat poremetile inflacija i promjena banke

U informaciji se navodi i da je određeno vrijeme izgubljeno upravo u proceduri zamjene vodeće banke za jedan od odobrenih projekata, tj. Njemačka razvojna banka (KfW) je na projektu sanacije tri čelična mosta i remonta gornjeg stroja na dionici Lutovo–Bratonožići zamijenjena sa EIB zbog promjene poslopvne politike KfW, koja više ne podržava oblast saobraćaja u Crnoj Gori.

– Nakon što je predlog Zakona o budžetu za 2023. godinu pripremljen i upućen na usvajanje Skupštini, EIB je dostavio nacrt ugovora o kreditnom zaduženju na iznos koji je bio veći za osam miliona eura u odnosu na prvobitno planirani i odobreni iznos od 32 miliona eura, koji je bio definisan kao planirano zaduženje države za 2023. godinu sa EIB, za potrebe Željezničke infrastrukture, a za projekat generalnog remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica, za koje će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 32.000.000 eura – piše u dokumentu.

Nakon što su odobrena bespovratna sredstva, pristupilo se pripremi ugovorne dokumentacije i pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u vrijednosti od 50 odsto od procijenjene vrijednosti investicija, jer je, shodno važećoj metodologiji WBIF-a, 50 odsto obezbijeđeno putem grantova.

– Kako se i pored nastojanja da se usvojene izmjene i dopune Zakona o budžetu, do sada se to nije desilo, investitor/korisnik sredstava je izložen kontinuiranim upozorenjima od strane donatora da se sredstva mogu povući jer je proteklo više od tri godine od njihovog odobravanja, što je period u kome donator zahtijeva da se okončaju sve potrebne procedure i započne sa implementacijom projekata. Osim toga, postoji opravdani strah da donator neće odobravati sredstva za nove projekte ukoliko se ne počne sa implementacijom već odobrenih sredstava, što u konkretnom slučaju znači rizik da država neće dobiti grant u vrijednosti od 112,6 miliona eura za rekonstrukciju željezničke dionice Bar–Golubovci, ukoliko ovaj zahtjev bude pozitivno ocijenjen, o čemu će se odlučivati početkom decembra 2023. godine – navodi se u informaciji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:26