/ - фото: PEXEL
10/06/2021 u 18:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора напредуjе на пољу конкуренциjе и унутрашњег тржишта

Марко Мрдак, казао jе да jе састанак Пододбора прилика за представљање резултата у веома важним преговарачким поглављима коjи су преточени у jасне бенефите за грађане и привреду

Црна Гора jе наставила да напредуjе у области конкуренциjе и унутрашњег тржишта, посебно у диjелу усклађивања законодавства са правном тековином Европске униjе (ЕУ) и jачања институциjа, али jе важно да убудуће побољша имплементациjу у складу са препорукама Европске комисиjе (ЕК), преноси Мина Бизнис.

То jе оциjењено на састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренциjу између Црне Горе и ЕК.

Како jе саопштено из Генералног секретариjата Владе, представници црногорских институциjа су колегама из ЕК представили напредак коjи jе остварен од прошлогодишњег састанка, кад су у питању области конкуренциjе, државне помоћи, заштите потрошача и здравља, као и реформе у сектору банкарства, осигурања и других финансиjских услуга.

– На састанку су размотрени и резултати остварени у области права оснивања предузећа и слободе пружања услуга, права интелектуалне, индустриjске и трговинске своjине, као и стање у области jавних набавки и привредног права – наводи се у саопштењу.

Замjеник главне преговарачице, Марко Мрдак, казао jе да jе састанак Пододбора прилика за представљање резултата у веома важним преговарачким поглављима коjи су преточени у jасне бенефите за грађане и привреду, отвараjући перспективу потпуне интеграциjе Црне Горе у области унутрашњег тржишта.

Он jе подсjетио да jе у оквиру преговарачког поглавља 5 - Jавне набавке, уз подршку ЕК 1. jануара почео са радом први електронски систем jавних набавки, и рекао да очекуjе да ће његова примjена довести до значаjних уштеда у jавном сектору.

Како jе казао, нови регулаторни оквир чиjа jе примjена почела у jулу прошле године, као и ново техничко рjешење електронског система обезбиjедиће значаjно већи степен транспарентности и тако довести до смањења неправилности у систему jавних набавки.

Мрдак jе навео да jе у оквиру преговарачког поглавља 6 – Привредно право, настављена хармонизациjа црногорског законодавства са прописима ЕУ у области привредног права, са jасним циљем испуњења обавеза прописаних другим завршним мjерилом у том поглављу.

– Доношењем Закона о привредним друштвима и пратећих подзаконских аката: Правилника о одређивању критериjума и висини накнаде за регистрациjу привредних субjеката у Централном регистру привредних субjеката и Правилника о поступку регистрациjе, ближоj садржини и начину вођења Централног регистра привредних субjеката – додао jе Мрдак.

Он jе казао да jе, у оквиру преговарачког поглавља 28 - Заштита потрошача и здравља, Црна Гора у привилегованом положаjу као држава кандидат и да може учествовати у ЕУ4 Хеалтх програму, новом финансиjском програму ЕУ у области здравља за период 2021. до 2027. године.

Генерални директор Директората за унутрашње тржиште и конкуренциjу у Министарству економског развоjа, Веселин Копривица, рекао jе да jе састанак Пододбора прилика за конструктивни диjалог између представника ЕК и представника црногорских министарстава и других институциjа из области из агенде састанка.

Он jе казао да су припреме за састанак одрађене озбиљно и темељно, а да ће сугестиjе, инпути и препоруке ЕК бити од великог значаjа у будућем раду с циљем унапређења стања у областима коjе су предмет тог пододбора.

Замjеница шефа Jединице за Црну Гору у Генералном директорату за сусjедство и преговоре о проширењу ЕК, Барбара Хесус-Жимено нагласила jе значаj коjи сектори о коjима се расправљало на пододбору између ЕУ и Црне Горе имаjу за социjално-економски опоравак.

То су, како jе навела, право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, jавне набавке, право интелектуалне своjине, привредно право, политика конкуренциjе, капитал и платне услуге, банкарство и остале финансиjске услуге, као и заштита потрошача и здравља.

Хесус-Жимено jе додала да ти сектори постављаjу темеље будућем учешћу Црне Горе на унутрашњем тржишту ЕУ и да су од велике важности за рану интеграциjу Црне Горе у Униjу и развоj Заjедничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

Она jе констатовала да jе Црна Гора наставила да напредуjе у различитим областима, посебно се осврћући на даље усклађивање законодавства са правном тековином ЕУ, као и на jачање Агенциjе за заштиту конкуренциjе, као националног органа за државну помоћ.

Хесус-Жимено jе охрабрила Црну Гору да у непосредноj будућности предузме конкретне кораке на имплементациjи, додаjући да ће ЕУ наставити да помаже и стоjи уз Црну Гору.

– Такав напредак биће забиљежен, заjедно са тренутним стањем у овим областима у Црноj Гори, у сљедећем годишњем извештаjу ЕК – додала jе Хесус-Жимено. 

Она jе, како се наводи, коментарисала реорганизациjу црногорске администрациjе, укључуjући промjене како на стручним, тако и на руководећим позициjама.

Хесус-Жимено jе нагласила хитну потребу да се задржи и даље прошири ЕУ експертиза, реконструишу преговарачке структуре и оjачаjу структуре коjе управљаjу фондовима ЕУ, како би се напредовало у процесу приступања Униjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:57