/ - Фото: МЕК
14/04/2022 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора препознала значај развоја заснованог на знању и иновацијама

Једна од кључних карика за превазилажење изазова је сарадња државе и приватног сектора, која се између осталог огледа и у креирању сета подстицајних мјера, наводе из Министарства

Црна Гора је препознала значај развоја заснованог на знању и иновацијама, те посебност улоге стартап заједнице, па у складу са тим реформисала, како институционални, тако и програмски оквир за иновације и омогућила посебан сет подстицаја за обављање иновационе дјелатности.

То је порука коју је послала в. д. генералне директорице Директората за дигиталну економију и технолошки развој у Министарству економског развоја, Маријета Барјактаровић Ланзарди, у контексту реализације актуелног предакцелерацијског стартуп програма BoostMeUp, на ком је министарство један од партнера.

-Црна Гора се у области политике иновација опредијелила за концепт паметне специјализације (С3), чиме је она постала кључни елемент економске политике. У том контексту BoostMeUp програм представља први степен подршке развоју иновативне идеје, на који се надовезују други инструменти. Предакцелерацијски програм има за циљ да оснажи стартап заједницу, стимулише генерисање иновативних идеја и тиме дугорочно утиче на развој економије засноване на знању и иновацијама- наводе у саопштењу из Министарства.

image
- Фото: МЕК

Додају:"У том смислу, резултати програма у претходне двије године оправдали су наша очекивања, а томе у прилог иде чињеница да су неки од њих већ постали спремни за наставак финансирања, добитници су бројних такмичења за стартапове и привукли су пажњу инвеститора, казала је Барајактаровић Ланзаради".

-BoostMeUp програм треба да укаже да ли је нека идеја иновативна или не и оснажи неформалне и формалне стартап тимове у смислу јачања капацитета за развој идеје и приближавање тржишту. На том путу као неки од највећих изазова, према оцјенама министарства, истичу се недостатак вјештина попут предузетничких, вјештина презентације и преговарачких вјештина; затим недостатак искуства у развоју стартап-а, недовољно јаки контакти са експертима и сл. Једна од кључних карика за превазилажење тих изазова је сарадња државе и приватног сектора, која се између осталог огледа и у креирању сета подстицајних мјера- навое они.

Ккао је саопштено, подстицајне мјере за иновације су једна од конкретних иницијатива којом се стимулише развој стартапова у Црној Гори и то путем пореских олакшица, за њих посебно значајних у домену ослобађања од пореза на доходак физичких лица и приреза на порез, као и доприноса за обавезно социјално осигурање. То је директан подстицај јачању стартап тимова и запошљавању. Такође, порез на добит правних лица који може остварити инвеститор који улаже у стартап, својеврстан је подстицај за њихов даљи развој, изјавила је Барјактаровић Ланзарди.

Досадашњи напори на креирању адекватног институционалног оквира резултирали су одлуком Савјета за иновације и паметну специјализацију којом се званично и успоставила нова архитектура система иновација и паметне специјализације у децембру 2021. године, чиме је Црна Гора постала прва земља Западног Балкана која је ускладила национални оквир са препорукама ЕУ.

Предакцелерацијски програм „БоостМеУп'' представља националну платформу у оквиру ког се најбољи црногорски стартуп-ови развијају и лансирају на тржише. У току је главни програмски сегмент – развој идеја кроз менторске сесије и модуле које 10 одабраних тимова савладавају радећи са еминентним регионалним и међународним ескепертима.

Водећи партнер на програму је Иновационо предузетнички центар „Технополис”, а партнери су Научно-технолошки парк Црне Горе, ИТ компанија „Амплитудо” и Црногорски Телеком. Програм суфинансира Министарство економског развоја Црне Горе.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:24