/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
03/07/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora se oporavila od recesije, banke najzdraviji segment ekonomije

Na kraju 2022. godine, gotovinski krediti fizičkih lica iznosili su 552,7 miliona eura, ili 4,3% manje u odnosu na 577,6 miliona eura na kraju 2021. godine

Crnogorska privreda se sredinom 2022. godine potpuno oporavila od recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a banke su najzdraviji segment ekonomsko-finansijskog sistema Crne Gore, na šta ukazuje njihova visoka kapitalizovanost, likvidnost i visok pozitivni rezultat poslovanja, piše u izvještaju Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako su naveli u izvještaju, ključni indikatori pokazuju da su rizici i dalje prisutni, odnosno da je finansijska pozicija nefinansijskih institucija i stanovništva, dviju glavnih grupa klijenata prema kojima su banke izložene, i dalje pod uticajem neizvjesnosti, posebno u kontekstu geopolitičkih tenzija i pandemije koronavirusa.

Na kraju 2022. godine, gotovinski krediti fizičkih lica iznosili su 552,7 miliona eura, ili 4,3% manje u odnosu na 577,6 miliona eura na kraju 2021. godine, prenosi rtcg portal.

Njihov iznos na kraju 2019. godine bio je 707,3 miliona eura. Takođe, njihovo učešće u ukupnim kreditima fizičkih lica je tokom 2022. godine dodatno opalo sa 39,8% na 34,9%.

"Pritisci u državnim finansijama i dalje predstavljaju sistemski rizik u Crnoj Gori. Indirektno, nivo javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala. U kontekstu situacije u Ukrajini, pandemije koronavirusa i pooštravanja uslova finansiranja na međunarodnom tržištu neophodan je odlučan nastavak mjera odgovorne i dobro izbalansirane fiskalne politike, usmjerene na rješavanje strukturnih ekonomskih problema, sa ciljem dovođenja Crne Gore u relativno bezbjednu zonu", piše u izvještaju CBCG. 

U Crnoj Gori je, kako navodi CBCG, prisutna je dodatna složenost po pitanju fiskalne situacije i kreditiranja države usljed ograničenog kreditnog potencijala banaka i mogućeg efekta istiskivanja sredstava iz privrednih tokova od strane države.

"Tokom 2022. godine izloženost bankarskog sektora prema državi porasla je za 102,2 miliona eura na 899,9 miliona eura, odnosno 14% aktive banaka", piše u izvještaju CBCG. 

Banke, kako navode, imaju percepciju povišenog kreditnog rizika kod realnog sektora, na šta najbolje ukazuje relativno obazriva kreditna aktivnost, visok nivo kamatnih stopa na kredite, kao i drugi kreditni uslovi.

"Svakako, za sada je bankarski sektor na izazov nekvalitetnih kredita iz pandemijskog perioda odgovorio uspješno, zahvaljujući značajnim i kvalitetnim „slojevima“ likvidnih sredstava, odnosno kapitala", zaključeno je u izvještaju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:44