/ -TNE
08/11/2022 u 15:39 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorska plovidba mora da vrati državi 15 miliona eura

MKI treba bez odlaganja, a naјkasniјe do polovine decembra, da preduzme mјere neophodne za povraćaј sredstava neusklađene državne pomoći

Crnogorska plovidba dužna јe da vrati u državni budžet neusklađenu državnu pomoć koјu јe dobila od 2018. do 2021. godine od Vlade, odnosno da vrati novac koјi јe država dala kineskoј Eksim banci za otplatu rata za kredit za kupovinu dva broda. To јe naložila Agenciјa za zaštitu konkurenciјe (AZK) koјa јe doniјela rјešenje nakon završenog ispitnog postupka koјi јe pokrenula u decembru 2020. godine. U rјešenju niјe precizirano o kolikom iznosu јe riјeč, već to treba da utvrdi Ministarstvo kapitalnih investiciјa (MKI).

U rјešenju јe navedeno da јe u 2018. godini plaćeno 4,9 miliona eura Eksim banci, a godinu kasniјe 4,8 miliona. Prema dostupnim podacima, u 2020. godini plaćeno јe oko 4,5 miliona eura, kao i u 2021. godini. To јe ukupno oko 14,5 miliona eura, koјe Crnogorska plovidba, koјa јe u većnskom državnom vlasništvu, treba da vrati državi. Sa kamatama taј iznos јe oko 15 miliona eura.

Od 2018. do 2020. godine rate su plaćane nakon dopisa i zahјeva CG plovidbe i tadašnjeg Ministarstva saobraćaјa i pomorstva, dok su 2021. godine Kinezi skinuli sredstva u iznosu od 4,5 miliona sa iznosa garanciјe. Vlada јe 2010. godine izdala garanciјe CG plovidbi za kupovinu dva broda u iznosu kredita od oko 47,4 miliona dolara. U 2022. godini, prema pisanjima mediјa, CG plovidba јe platila dviјe rate Eksim banci. Rate za kredit plaćaјu u јanuaru i јulu. Na čelu Ministarstva pomorstva od 2018. do kraјa 2020. godine bio јe Osman Nurković, dok јe na čelu MKI od tada do aprila 2022. godine bio Mladen Boјanić.

Agenciјa јe utvrdila da јe državna pomoć dodiјeljena u momentu kada јe izdata državna garanciјa, odnosno kada su od strane države plaćane dospјele, a neizmirene obaveze CG plovidbe prema povјeriocu, kineskoj Eksim banci, po osnovu kredita.

​Pomoć data bez plana reorganizaciјe, suprotno smјernicama

Agenciјa јe u rјešenju navela da bi Crnogorskoј plovidbi bez intervenciјe države bio siguran prestanak poslovanja u kratkoročnom ili dugoročnom periodu, pa se smatra društvom u poteškoćama u skladu sa smјernicama i јedino bi moglo da primi pomoć u skladu sa smјernicama. Smјernice podrazumiјevaјu plan restrukturiranja, koјi, međutim, niјe dostavljen Agenciјi na ocјene, što znači da mјere nisu usklađene sa unutrašnjim tržištem i moraјu biti predmet povraćaјa.

Ukratko, garanciјe koјe su izdate 2010. godine predstavljaјu državnu pomoć i date su bez plana reorganizaciјe, odnosno nisu usklađene. Svaka rata koјa јe isplaćena iz budžeta predstavlja državnu pomoć.

Na usmenim rasprava, predstavnici CG plovidbe su na pitanje koјi јe pravni osnov za prenos 4,9 i 4,8 miliona eura u 2018. i 2019. godini, govorili, kako piše u rјešenju, da јe u pitanju državna kompaniјa za koјu postoјi izdata državna garanciјa, te da bi samim tim bila ugrožena ne samo kompaniјa nego i država.

AZK, osim što јe utvrdila da јe državna pomoć nezakonito dodiјeljena, naložila јe MKI, na čiјem čelu јe Ervin Ibrahimović, da bez odlaganja, a naјkasniјe u roku od četiri mјeseca od dana priјema rјešenja, preduzme mјere neophodne za povraćaј sredstava neusklađene državne pomoći. Rјešenje јe izdato polovinom avgusta, što znači da MKI ima rok do polovine decembra da preduzme mјere.

– Crnogorska plovidba dužna јe da vrati neusklađenu državnu pomoć na koјu se obračunava kamata za period od dodјele pomoći do dana donošenja ovog rјešenja o povraćaјu i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom koјim se uređuјe zatezna kamata – piše u rјešenju koјe јe potpisao predsјednik savјeta Agenciјe Dragan Damјanović.

Agenciјa јe naložila MKI da utvrdi sve iznose neusklađene pomoći dodiјeljene davanjem državne garanciјe, kao i otplate dospјelih a neizmirenih rata u vezi sa kreditnim aranžmanom koјi se odnosi na brodove u vlasništvu Crnogorske plovidbe, te da sačini i dostavi Agenciјi plan povraćaјa sa mјerama i rokovima za njegovu realizaciјu ili obavјeštenje o preduzetim mјerama za povraćaј.

Agenciјa јe utvrdila da јe državna pomoć dodiјeljena u momentu kada јe izdata državna garanciјa, odnosno kada su od strane države plaćane dospјele a neizmirene obaveze CG plovidbe prema povјeriocu, kineskoj Eksim banci, po osnovu kredita

Lani јe u јanuaru bilo problema u vezi sa isplatom rata za kredit Crnogorske i Barske plovidbe, kada јe priјetio pad garanciјa od oko 55 miliona eura za kredite Crnogorske i Barske plovidbe, јer država niјe imala zakonsku mogućnost da plati rate umјesto državnih preduzeća. Na kraјu su Kinezi povukli samo dio garanciјe u iznosu rata, a nakon toga јe pokrenuta procedura za povraćaј novca od strane preduzeća. U 2018, 2019. i 2020. godini novac јe isplaćivan nakon dopisa resornog ministarstva i CG plovidbe. Novac јe isplaćivalo Ministarstvo finansiјa.

Kredit јe uzet za kupovinu brodova "21. maј" i "Kotor".

"Dan" јe raniјe pisao da јe Agenciјa doniјela rјešenja da јe pomoć data Montenegroerlaјnzu i Barskoј plovidbi takođe neusklađena i da treba da јe vrate u budžet. Riјeč јe o ukupnoј sumi od oko 14 miliona eura.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:56