Аеродром Тиват / -
30/10/2021 u 14:38 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Црногорски аеродроми једини немају име по славној личности

Аеродроми у Подгорици и Тивту једини у региону немају име по некој славној личности. Из МКИ су нам казали да им је тренутно приоритет побољшање инфраструктуре, а да ће у догледно вријеме размотрити промјену имена аеродрома

Аеродроми у Црној Гори, у Подгорици и Тивту, једини су у региону, а међу ријеткима у свијету који немају име по некој славној личности из домаће историје, већ носе назив по мјесту на којем се налазе, односно зову се "Голубовци" и "Тиват". Аеродром у Београду се зове "Никола Тесла", у Тирани "Мајка Тереза", Загребу "Фрањо Туђман", Охриду "Свети апостол Павле", Љубљани "Јоже Пучник", док у свијету имамо примјере гдје се аеродром у Њујорку зове Џон Фицералнд Кенеди, Паризу Шарл де Гол, Риму Леонардо да Винчи, Прагу Вацлав Хавел, Мадриду Адолфо Суарез, Берлину Вили Брант, Варшави Фредерик Шопен...

”Уколико би се моj глас и препорука могли разматрати, сматрам да су владари из династиjе Петровић идеални да се по њима назову аеродроми у Црноj Гори, казао је Ускоковић

Министарство капиталних инвестиција (МКИ) тренутно не размишља о промјени имена аеродрома у Подгорици и Тивту.

– У овом тренутку, приоритет Аеродрома Црне Горе и МКИ би требало да буде рад на побољшању инфраструктуре аеродрома. МКИ и Влада ће у догледно вриjеме размотрити промjене имена Аеродромима, и када се одлука о томе донесе, jавност ће бити на вриjеме обавиjештена – казали су нам из министарства које води Младен Бојанић. Један од оних који сматрају да би име аеродрома требало промијенити и да би наши аеродроми требало да добију име по некој славној личности, као што је то случај у региону и свијету је Рајко Ускоковић, предсједник Удружења француско-црногорских компанија.

image

Ускоковић

-UDRUZENJE FRANCUSKO/CRNOGORSKIH PREDUZECA

– Наравно да би оба црногорска аеродрома требало да добиjу своjе име и то из више разлога. Прво Црна Гора може бити поносна на своjу дугу историjу и традициjу и из те богате прошлости могу се наћи велике личности коjима би се и на оваj начин Црна Гора одужила. Осим тога овим би се презентовала наша земља на свjетскоj сцени по људима коjи би били упамћени. Не треба искључити ни маркетиншке ефекте jер сигурно промjена имена аеродрома би осим обавезних и званичних канала (конференциjе ИАТА и саjмови авиjациjе) имала за последицу да се о новим аеродромима пише, прича, праве репортаже а то jе све промоциjа земље и дестинациjе – оцијенио је Ускоковић за "Дан".

Истакао је да свуда у свијету већ деценијама постоји пракса давања имена аеродромима по славним личностима.

– Аеродром у Паризу се зове Шарл де Гол по познатом француском генералу и предсjеднику, аеродром у Њуjорку по америчком предсjеднику, Леонардо де Винчи jе име аеродрома у Риму, у региону имамо аеродроме у Београду Никола Тесла по познатом научнику, у Тирани Маjка Тереза по великоj хуманитарноj радници и нобеловки, у Загребу Фрањо Туђман по предсjеднику Хрватске... Наравно, ниjе реално да сви грађани jедне земље буду сагласни 100 посто са предложеним именом, али већина грађана то доживљава као понос и као нешто чиме се генерациjе захваљуjу великанима. Уосталом, аеродром jе рецепциjа сваке државе и путник коjи долази у земљу први утисак о њоj добиjа на аеродрому. Зашто то не ни било рецимо име – казао је Ускоковић.

Најчешће се зову по државницима и умјетницима

Ускоковић је казао да би по процедури, управа Аеродрома требало да ресорном министарству упути предлог, а онда ресорно министарство да да предлог Влади која га усваја или не усваја.

– Пракса jе такође да уколико постоjе насљедници личности чиjе се име даjе аеродрому буду сагласни и даjу пристанак да се ваздушна лука зове по њиховом претку. Такође jе пракса да се аеродром не зове по особи коjа jе jош жива. Наjчешћи примjери у свиjету су да се аеродроми зову по државницима, умjетницима, родоначелницима авиjациjе у земљама гдjе се даjе име – појаснио је Ускоковић.

Управа Аеродрома није нам одговорила да ли сматра да аеродроми треба да добију име, те да ли ће послати предлог МКИ, већ су нам казали да питања у вези са тим упутимо ресорном министарству.

Да је у прилици предложио би да се аеродромима дају имена по личностима из династије Петровића.

– С обзиром на то да имамо два аеродрома у Црноj Гори треба искористити ову могућност и оба аеродрома требаjу да имаjу своjе име. Дуга и богата традициjа наше земље нам даjу за право да будемо поносни на своjе претке. Уколико би се моj глас и препорука могли разматрати сматрам да су владари из династиjе Петровић идеални да се по њима назову аеродроми у Црноj Гори. Династиjа Петровића jе од краjа 17. виjека па до почетка 20. виjека утемељила државност Црноj Гори и више од 300 година богате историjе треба да буде jавна захвалница нових генерациjа. Постоjи стих коjи би требало да буде аманет нових генерациjа: "Благо томе ко довиjека живи имао се рашта и родити, Црна Гора се треба достоjанствено одужити своjим прецима – закључио је Ускоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 05:54