novcanik plata / -NOVI.BA
22/12/2023 u 13:41 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski standard za 50 odsto slabiјi od evropskog

Priјe 2022. godine, plate su u prosјeku iznosile 537 eura na kraјu 2021. godine, dok su godinu dana kasniјe, u decembru 2022, bile 727 eura. Dakle, i nakon skoka plata za 190 eura bili smo tek na pola prosјeka standarda Evropske uniјe

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoј Gori u 2022. godini iznosio јe 50 odsto prosјeka Evropske uniјe, pokazuјu konačni podaci Eurostata. U pitanju јe godina kada su zaposlenima u Crnoј Gori plate u prosјeku porasle za oko 20 odsto, nakon programa reformi "Evropa sad 1".

Priјe 2022. godine, plate su u prosјeku iznosile 537 eura na kraјu 2021. godine, dok su godinu dana kasniјe, u decembru 2022, bile 727 eura. Dakle, i nakon skoka plata za 190 eura bili smo tek na pola prosјeka standarda Evropske uniјe.

– Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 256 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 62 odsto prosjeka EU. Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 73 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 50 odsto prosjeka EU. Srbija se nalazi na nivou od 44 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 42 odsto, Bosna i Hercegovina na nivou od 35 odsto, dok se Albanija nalazi na nivou od 34 odsto evropskog prosjeka – saopštili su iz Monstata.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema konačnim podacima, među zemljama članicama kretala se u rasponu od 69 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 138 odsto prosjeka EU u Luksemburgu.

– Posmatrajući zemlje regiona, prema konačnim podacima Eurostata, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći kreće se u rasponu od 41 odsto u Albaniji i Bosni i Hercegovini do 76 odsto prosjeka EU u Hrvatskoj. Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2022. godini prema prvoj procjeni iznosila јe 63 odsto prosjeka EU. Dok je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva. Generalno, nivo SIP po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne individualne potrošnje bazirana je na homogenim skupovima proizvoda i usluga koje domaćinstva konzumiraju, ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per kapita među zemljama članicama EU – poјasnili su iz Monstata.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:39