Жељезничко умрежавање Европе заобилази Црну Гору / -Фото: Facebook
18/10/2021 u 12:54 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски возови преспори за Европу

Жељезница jе алтернатива авионском превозу jер ЕУ у следећих пет, па онда и 10 година планира да уведе додатне начине опорезивања за авио-гориво и додатне таксе за загађиваче, саопштио је Александар Драгићевић, еколошки активиста

Зелене партије у Европској унији (ЕУ) све више промовишу жељезнички саобраћај у односу на авионски, за који наводе да загађује природу. Средином априла ове године медији су објавили да је Доњи дом француског парламента гласао за укидање кратких домаћих летова до мјеста до коjих може да се дође возом директном линиjом за мање од два и по сата, у оквиру сериjе еколошких мјера.

На друштвеним мрежама у Црној Гори јуче се активно водила расправа око те теме. Еколошки активиста Александар Драгићевић саопштио је да су 60 хиљада карата младима подиjелили у ЕУ да истраже и да путуjу ове године.

– Следеће године иде пет пута толико. Жељезница jе алтернатива авионском превозу jер ЕУ у следећих пет, па онда и 10 година, планира да уведе додатне начине опорезивања за авио-гориво и додатне таксе за загађиваче. У Црноj Гори жељезница jе подиjељена на пет компаниjа коjе су коришћене за партиjско ухљебљивање и акумулирале су заjедно десетине милиона еура пореског дуга и пословних губитака. Све ово jе рађено како би се жељезничка инфраструктура заjедно за луком у Бару и jош понечим уступила Кинезима умjесто отплате аутопута – написао је Драгићевић на друштвеној мрежи Фејсбук. Исту тему коментарисао је и члан Одбора директора Електропривреде (ЕПЦГ) Милош Кривокапић, који је истакао да је угашена национална авио-компаниjа Алиталиа, коjа jе последњих десет година биљежила драстичан пад летова на релациjи Милано–Рим.

– Разлог томе jе (осим low cost летова) брза жељезница коjа дистанцу од 600 километара пређе за три сата и чиjи броj путника се учетворостручио у том периоду. Предност jе и то што су жељезничке станице у центру града, док су аеродроми на перифериjи, при чему жељезнице остављаjу нижи еколошки отисак. Са друге стране путовање из Подгорице до Београда од 450 километара траjе 11 сати возовима старим 40 година – написао је Кривокапић. Додао је да инициjатива њемачких Зелених, коjа приказуjе жељезничко умрежавање Европе, заобилази Црну Гору. Медији у Црној Гори годинама извјештавају о примједбама путника да су возови спори и да често касне. "Дан" је у јуну писао да се током прошле године догодило 15 несрећа коjе су повезане са жељезничком инфраструктуром у Црноj Гори. То jе проузроковало штету од око 205.634 еура, пише у Извjештаjу о реализациjи програма изградње, реконструкциjе и модернизациjе жељезничке инфраструктуре за 2020. годину, коjи jе обjављен на саjту Владе Црне Горе.

– У 2020. години догодило се 37 ванредних догађаjа, што jе 38,3 одсто мање у односу на 2019. годину када се догодило 60 ванредних догађаjа. Од укупног броjа ванредних догађаjа у 2020. години, 15 случаjева спадаjу у несреће, што jе смањење од 21 одсто у односу на 2019. годину када jе евидентирано 19 несрећа – пише, између осталог, у извjештаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:31