/ Зоран Лакушић - Зоран Лакушић
07/10/2021 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорско приморје приоритет рјешавања проблема смањења капацитета изворишта Боље сестре

Због нелегалне експлотација шљунка и пијеска у кориту Мораче, издашност изворишта Боље сестре, са којег се снабдијева водом Црногорско приморје, за петнаест година смањена је за више од 80 одсто

Одбору директора Регионалног водвода сматра да је црногорско приморје један од приоритета у раду је рјешавање проблема смањења капацитета изворишта Боље сестре.

- Из тог разлога  у потпуности подржавамо реакцију Урбанистичко-грађевинске инспекције при Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, која је напокон наредила да се уклоне нелегалне сепарације и објекати у селу Махала, Ранка Раја Шушкавчевића и Данила Дана Петровића, јер својим активностима угрожавају изворишта Боље сестре и квалитет воде- навео је Зоран Лакушић.

Како наводе саопштењем, због нелегалне експлотација шљунка и пијеска у кориту Мораче, издашност изворишта Боље сестре, са којег се снабдијева водом Црногорско приморје, за петнаест година смањена је за више од 80 одсто.

- Издашност поменутог изворишта је 2005. године била 2.660 литара у секунди, а септембра прошле године свега  334 литра у секунди, што представља минимум свих минимума. Корито ријеке Мораче продубљено је знатно испод 10,5 метара надморске висине, које се сматра најнижом дозвољеном котом, због чега имамо констатни тренд пада издашности изворишта који је нарочито изражен од 2017. године. Пад издашности директно је повезан са проблемом нелегалне експлотације пијеска и шљунка у кориту ријеке Мораче, у другој зони санитарне заштите изворишта Боље сестре- истакали су из Одбора.

Сматрају да организована девастација корита Мораче и изворишта Боље сетре траје деценију и по, док су главни актери за то вријеме направили приватне и пословне империје.

- Нелегална експлотација шљунка и пијеска била је могућа, јер је имала подршку појединих структура бивше власти. Скандалозно је да се на овакав начин, свих ових година, по мјери моћника, који су научили да од државе само отимају, а да не дају ништа,  мјерио патриотизам. Поручујемо им да је тога било доста.  Нови менађжмент  Регионалног водовода посебну пажњу и појачани надзор врши у зони санитарне заштите у циљу праћења и сузбијања свих недозвољених радњи, са крајњом намјером заштите изворишта Боље сестре, које је веома значајно за нормално функционисање живота на Црногорском приморју. Посебан допринос рјешавању неконтролисане експлоатацију шљунка из корита Мораче својим чињењем допријенио је министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић. Такође, у рјешавању овог проблема својим активностима укључио се и друштвено ангажовани медиј ПЦНЕН, нашта смо им захвални. Све то показује да сви заједно можемо учинити много на заштити  изворишта Боље сестре и ријеке Мораче- појашњено је саопштењем.

Водоизвориште Боље сестре спада у 150 најзначајнијих тачака карста у свијету. И поред ове чињенице, због огромне нелегалне експлоатације шљунка Црногорско приморје може остати без воде, зато Регионални водовод чини све да обезбиједи алтернативна рјешења која ће довести до спречавања даље девастације изворишта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:31