/ - FOTO: UNSPLASH - MARKUS WINKLER AVAILABLE FOR HIRE - EURO, ILUSTRACIJA
23/11/2023 u 19:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnoj Gori prijeti "siva lista" zbog pranja novca

To proizilazi iz informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) o presjeku stanja u tom resoru na dan 31. oktobar ove godine

Ukoliko Vlada ne preduzme sve moguće mjere, Crnoj Gori prijeti da bude uvrštena na "sivu listu" Manivala, koja se odnosi na zemlje koje ne primjenjuju dovoljno efikasne mjere za sprečavanje pranja novca, javlja portal RTCG.

To proizilazi iz informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) o presjeku stanja u tom resoru na dan 31. oktobar ove godine.

- Iz domena rada Sektora za finansijsko-*obavještajne poslove važno je istaći da je trenutna pozicija države u evaluaciji Manivala izuzetno loša i da je neophodno preduzeti sve dostupne mjere kako bismo u poslednjem, 3. izvještaju, izbjegli situaciju da kao zemlja budemo postavljeni na ‘sivu listu‘ zemalja - navodi se u informaciji MUP-a.

Komitet eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) stalno je nadzorno tijelo Savjeta Evrope. On ocjenjuje usklađenost svojih članica sa osnovnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke nadležnim organima za unapređenje sistema.

Kroz dinamičan proces uzajamnih provjera, ekspertskih analiza i redovnog praćenja napretka na ispunjavanju njegovih preporuka, Manival, nastoji da unaprijedi kapacitete nadležnih organa radi djelotvornije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Prioritet MUP-a za naredni period je, kako se napominje, lobiranje.

- Osmisliti način lobiranja ka drugim zemljama koje glasaju na Plenarnoj sjednici Manivala u decembru tekuće godine kako bi se izbjeglo stavljanje na ‘sivu listu‘ zemalja - jedna je od mjera novog rukovodstva MUP-a.

"Sivoj lista" obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Naredna plenarna sjednica Manivala održaće se od 11. od 15. decembra u Strazburu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. februar 2024 21:03