BDP, ilustracija / - STAT.GOV.RS
08/07/2023 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnoj Gori prognoziran rast BDP-a za 2023. od 3,5 odsto

Prema podacima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije to je najveći rast bruto domaći proizvod u zemljama Zapadnog Balkana

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije objavio je prognozu rasta BDP-a za zemlje Zapadnog Balkana za ovu i narednu godinu, po kojem se Crnoj Gori za tekuću godinu predviđa najveći rast od 3,5 odsto

Crnoj Gori je za ovu godinu, prema podacima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, predviđen najveći rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, prenosi RTCG portal.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije objavio je prognozu rasta BDP-a za zemlje Zapadnog Balkana za ovu i narednu godinu, po kojem se Crnoj Gori za tekuću godinu predviđa najveći rast od 3,5 odsto.

Kako prenosi RSE, zapadnobalkanskim zemljama se za ovu godinu predviđa prosječan rast BDP-a od 1,9 odsto

Na prvom mjestu, po prognozama je Crna Gora sa 3,5 odsto rasta, dok se za narednu godinu očekuje rast BDP-a 2,5 odsto.

Iza Crne Gore je Kosovo, sa rastom 3,4 odsto za tekuću godinu, dok će naredne godine prema predviđanjima ta zemlja imati najveći rast od 3,9 odsto.

Prema predviđanjima rasta BDP-a u ovoj godini na trećem mjestu je Albanija sa 3,3, zatim Sjeverna Makedonija 1,6 odsto, Bosna i Hercegovina (BiH) 1,5 odsto, dok je na začelju tabele Srbija sa predviđenih 1,3 odsto rasta.

BiH je na začelju tabele kada je riječ o prognozama za narednu godinu, a predviđen rast BDP-a toj zemlji je 2,3 odsto. Albanija je na trećem mjestu sa 3,8 odsto, a Sjevernoj Makedoniji i Srbiji predviđen je rast od 2,5 odsto BDP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:27