Миодраг Дака Давидовић / - SRDJA BOLJEVIC
02/02/2022 u 10:00 h
Biljana Brašnjo, Draško MilačićBiljana Brašnjo, Draško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дака заинтересован да купи Жељезару

Једини модел о којем размишљамо је куповина Жељезаре. Видјећемо хоће ли преживјети Влада и сигурно бисмо, када се разријеши садашња политичка ситуација, повели разговоре о томе, казао је Давидовић

Власник Нексана Миодраг Дака Давидовић заинтересован је да купи Жељезару којом скоро десет година газдује турски Тошчелик. Он је за "Дан" казао да је заинтересован да купи Жељезару сам, не са партнерима.

– Не треба нама нико да водимо Жељезару. Заинтересовани смо за преузимање Жељезаре, као и за још неколико фирми у Црној Гори. Размишљао сам да наредних дана сазовемо и прес конференцију, али ситуација са Владом је таква да немамо са ким разговарати о преузимању Жељезаре – изјавио је Давидовић.

image

Жељезара

Б.Б,

Истакао је да су били други на надметању за куповину имовине Жељезаре прије десет година, те да су одустали од надметања и уступили Жељезару Турцима који су, како је казао, "обећавали камионе и милионе, а на крају је испала лажавина епских размјера".

– Једини модел о којем размишљамо је куповина Жељезаре. Видјећемо хоће ли преживјети Влада и сигурно бисмо, када се разријеши садашња политичка ситуација, повели разговоре о томе. Ако Влада мисли да треба да се активира тај пројекат, ту смо, ако не мисли, онда нема ништа од тога. Много радника је заинтересовано да се ми вратимо. Највеће плате су биле кад смо ми водили Жељезару – истакао је Давидовић.

Производње нема скоро годину

Производња у никшићкоj жељезари Тошчелик, коjа jе обустављена у марту прошле године, неће бити покренута до даљњег. Турска фирма Тошчелик, коjа jе дио Тосjали групе, jош преговара са наводним инвеститорима коjи су заинтересовани да купе никшићку фабрику.

Предсjедник Синдиката Тошчелика Жељко Рабреновић казао је недавно за "Дан" да jе синдикат у више наврата тражио одговор од послодавца до када ће тренутно стање траjати, али jе одговор онаj стари – преговори су у току, а док се они не заврше остаjе плаћено одсуство од 90 одсто за запослене.

– Jедина новина jе да ће се зараде запослених обрачунавати по програму Владе "Европа сад" и до краjа мjесеца ће бити позвани на потпис нових уговора – саопштио jе Рабреновић.

Он jе казао да jе након скоро годину од прекида производње сувишно и говорити о забринутости и несигурности око 270 радника жељезаре, док држава, односно њено ресорно министарство не одговара на упорне позиве и поруке синдиката.

Никшићки бизнисмен је за протеклих двадесетак година већ неколико пута спасавао Жељезару од коначног затварања. Након што су из фабрике, под окриљем ноћи побјегли, Владини тадашњи стратешки партнери у виду руске фирме "Русмонт стил" Давидовићева компанија Нексан Жељезаром је управљала и организовала производњу 16 мјесеци у периоду 2003–2004. године. Жељезару потом за хиљаду еура купује руска фирма "Мидленд" чији представници такође бјеже из Никшића остављајући фабрику у енормним дуговима. Крајем 2006. Влада Жељезару продаје енглеско-холандском конзорцијуму "Монтенегро спешлти стилс" (МНСС), а члан одбора директора тада постаје и Давидовић али их убрзо напушта уз објашњење да се не слаже са пословном политиком компаније у Жељезари. Газдовање МНСС-а никшићку фабрику доводи до стечаја који је уведен у првој половини 2011. године, а да не би била затворена и радници остали без посла, Давидовић са Привредним судом закључује уговор о пословно-техничкој сарадњи који је трајао до маја 2012. године, а у јуну те године Жељезарину имовину из стечаја за 15,1 милион еура купује турски Тошчелик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:40