Радници и даље чекају свој новац / -LAZAR RUZIC
06/06/2022 u 08:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дакићевци" годинама чекају наплату заосталих потраживања: Држава да коначно обештети бивше раднике

Ми jош нисмо добили наше давно зарађене плате, држава jе дуг признала и пресудила у нашу корист или jе то само превара, наводи Драган Асановић

Бивши радници фабрике "Радоје Дакић" већ дужи период не могу да наплате своја потраживања, а како наводи Драган Асановић, један од њих, радници почињу да сумњају да се са њиховим новцем нелегално располаже и тиме им се онемогућава намирење.

– Прије два мјесеца адвокатска канцелариjа Ћупић даjе приговор на подjелу новца бившим радницима "Радоја Дакића" из погона Фабрика машина (монтажа) и Трансмисиjа (машинско). То се ради годинама уназад пред неке повезане празнике, попут рецимо 13. Јула када државна администрациjа иде на годишњи одмор. После одмора док се приговор добиjе прође три до шест мjесеци, па опет у круг, а приговор jе правно неутемељен. Чисто иживљавање над нама – поручује Асановић.

Радници протестују од 2009. године

Бивши радници фабрике "Радоје Дакић" протестују дуже од деценије, тражећи од државе да им се исплате потраживања по различитим основама. Фабрика је 1997. године запошљавала око 1.800 радника, а у стечај је отишла званично 2016. године, тачно 70 година након оснивања. Радници су са протестима почели 2009. године, а недавно су обиљежили и 13 година од почетка свакодневних протеста које су одржавали испред најзначајнијих државних институција. Радници покушавају да наплате своја дуговања већ дужи период, а на недавном протесту истакли су да је од почетка протеста, преминуло преко 700 колега, који нису дочекали правду.

Асановић даље наводи, да је 31. децембра претходне године на рачуну jедне банке било око 25 милиона еура.

– Као лаик могу да помислим да неко нелегално користи наш новац, стављаjући га на неки други рачун са великом каматом и тако нелегално се богати. Нама jе укинута камата, коjа jе судски додиjељена 2016. године без икаквог основа, jер ми смо пресуду добили 10 година раниjе од увођења стечаjа у фабрику "Радоје Дакић". Приликом исплате диjела новца, нама се урачунаваjу разне дажбине, а то не би смjело да се ради, jер смо добили судски спор против државе. То су наше плате од коjих су у старту одбиjени доприноси за здравствено осигурање и пензиjе – категоричан је Асановић.

Асановић истиче и да преко 800 његових колега није дочекало исплату потраживања, односно да се исправи раније учињена неправда.

Према његовим наводима, и адвокати који су заступали или заступају раднике добили су велика средства, док радници и даље чекају.

– Због здравственог стања члана породице, тражио сам исплату око пет хиљада еура, а у том тренутку на рачуну "Радоја Дакића" jе било 13 милиона еура. Ми радници тражимо да држава Црна Гора и њен правни систем ослободе давно зарађене плате, да им руке не буду везане ка до сада, такво jе образложење њихове "немоћи". Ми jош нисмо добили наше давно зарађене плате, држва jе дуг признала и пресудила у нашу корист или jе то само превара. Власт зна како ће исплатити наша потраживања, али испада да ће се и наши наследници начекати "правде" – закључио је Асановић.

Подсјећамо, радници некадашњег индустријског гиганта "Радоја Дакића" траже од стечајног управника да се новац од продаје имовине компаније прослиједи њима, како би се намирила преостала дуговања. Од продаје имовине, приходовано је око 40 милиона, а око 10 милиона еура је већ подијељено радницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:24