Протест радника ”Радоја Дакића” / фото: Срђа Бољевић
16/06/2021 u 07:10 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дакићевци" настављају са протестима испред Владе

Очекујемо од власти да схвати да је наш проблем и њихов проблем, поручио је Вукчевић

Бивши радници Радоја Дакића наставиће данас са протестима испред Владе, јер су незадовољни односом државних органа и носилаца јавних овлашћења према њиховим проблемима. То је "Дану" казао предсједник координационог одбора повјерилаца Милан Вукчевић.

– Јавна окупљања нисмо одржавали због короне, односно забране окупљања. Очекујемо од власти да схвати да је наш проблем и њихов проблем. Користећи уставно право обратили смо се 9. марта предсједницима Владе, Скупштине и државе са конкретним предлогом на који нисмо добили никакав одговор. У писму смо демаскирали све актере у институцијама, што може да буде основ за покретање поступака њихове евентуалне одговорности и да Црна Гора искористи право на регресни захтјев против оних који нијесу поштовали своју законску и уставну обавезу. Услед прекомјерне дужине судског поступка од 16 година проузрокована је материјална штета држави од 30 милиона за камате и 3,6 милиона за нематеријалну штету. Влада Црне Горе није радила оно што јој је у опису посла и своје обавезе испуњава тек када јој то наложе Уставни и Европски суд за људска права – поручио је Вукчевић.

Он је казао да ће данас наставити са протестима, а да ће их имати сваке сриједе испред Владе и Уставног суда,

Он је истакао да је постало нормално да државни органи игноришу њихове дописе.

– Ријеч плата значи накнада за зарађено и исплаћује се сваком раднику лично, па се питамо како ће се исплаћивати лични дохоци за преко 700 преминулих бивших запослених у Радоју Дакићу. Једина смо држава на свијету у којој најстарији наш колега 21 годину прима пензију, а да није примио плате из прошлог вијека и миленијума. Можемо само замислити колико су му закинута примања за 252 мјесеца уживања старосне пензије – рекао је Вукчевић.

Дијелу радника Радоја Дакића држава је исплатила по двије хиљаде еура. Новац исплаћује након пресуда Уставног суда. Ово предузеће је у стечају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:24