Sa sastanka / - MINISTARSTVO FINANSIJA
03/03/2023 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Američke kompanije spremne da ulažu u Crnu Goru

Na sastamku su razmatrane mogućnosti finansiranja energetskih projekata i postrojenja za skladištenje reverzibilne energije

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima razgovarao je sa predstavncima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i američke kompanije “UGT Renewables“ o mogućnostima finansiranja energetskih programa, predviđenih Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije, koji će biti u vlasništvu i u  upravljanju EPCG, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

- Milutin Đukanović, predsjednik Odbora EPCG, kazao je da pomenuti projekti predstavljaju značajan korak ka unapređenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio – glavna privredna grana Crne Gore.  Istakao je da su planirana dva strateška projekta, od kojih se projekat u prvoj fazi, tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna faza odnosi se na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije, što bi, osim značajnog unaprjeđenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države - navodi se u saopštenju.

Damjanović je izrazio spremnost Vlade da podrži strateške projekte i u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za  razvojne projekte od nacionalnog interesa.

- Ohrabruje činjenica da se radi o američkoj kompaniji - ocijenio je Damjanović i istakao da se time potvrđuje spremnost investitora iz SAD-a da ulažu u Crnu Goru, koja je naglašena i prilikom skorašnjih razgovora koje je, sa  predstavnicima Stejt departmenta vodio, tokom nedavne posjete Vašingtonu.

Gospodin Duke Gim, u ime kompanije “UGT Renewables“, kazao je da će respektabilno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, kompanija staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore.

Podsjetimo, memorandum, kojim su planirani ovi projekti potpisan je novembra prošle godine, u prisustvu premijera Abazovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke i uključuje  razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i  predaju istog u vlasništvo i upravljanje EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuka za upravljanje ovim mehanizmima, po tzv. sistemu “ključ u ruke”.

Finansiranje projekata planirano je iz  vodećih sredstava kreditnih eksport agencija, kao i aktivnom učešću MIGA, članici grupacije Svjetske banke.

Radnom sastanku sa timom Ministarstva finansija prisustvovali su i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, Holi Kristi, Duke Gim, Nebojša Arsenijević i Vladimir Bešlagić iz “UGT Renewables“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:18