Damjanović u SAD-u / - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
04/02/2023 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Bar i Crnu Goru pozicionirati kao energetsko čvorište Zapadnog Balkana

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima

Ministar finansija Aleksandar  Damjanović imao je sastanak sa predstavnicima Stejt departmenta (eng. "United States Department of State") Majklom Traktonom, direktorom Kancelarije za investicione poslove, Džejom Lovelom, zamjenikom direktora  Biroa za energetiku, Džonatanom C. Tompsonom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Majklom R. Rusekom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove i Tomom Murom, savjetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku. 

- Tema sastanka bili su  ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Zajednički je ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. "čistoj" energiji od neprocjenjivog značaja za obje države. U tom smislu je razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana. 

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Todorović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 07:18