/ - Александар Дамјановић, Фото: ТВЦГ/РТЦГ
18/04/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић: Црној Гори потребна стабилност да би се одбранила од кризе

-Да сачекамо још који дан, исувише дуго ова прича траје и нека се она заокружи. Боље што прије за нас, јер ово политичко мрцварење никоме не доноси добро,рекао је Дамјановић

Црној Гори је потребна стабилност како би на најбољи могући начин успјела да се одбрани од посљедица дешавања и у земљи, али и окружењу, оцијенио је економиста и бивши посланик Александар Дамјановић.

Он је у емисији "Добро јутро Црна Горо" на ТВЦГ1 рекао и да је било неформалних комуникација о његовој евентуалној министарској позицији у новој влади, али није желио ни да потврди ни да демантује наводе да ће водити ресор финансија.

-Да сачекамо још који дан, исувише дуго ова прича траје и нека се она заокружи. Боље што прије за нас, јер ово политичко мрцварење никоме не доноси добро- рекао је Дамјановић.

Говорећи о актуелном економско-политичкој ситуацији, Дамјановић је рекао да није добро да ова ситуација траје: "Влада која тренутно ради свој посао изгубила је своје повјерење и она се као таква посматра с аспекта међународних кругова, финансијских институција, али и грађана и привреде".

Дамјановић каже да се чека каква таква стабилности, које у овом тренутку нема. Из политичке, каже он, произилази и економска нестабилност која је подстакнута додатно и међународним конфликтом, растом цијене енергената и хране.

Свједоци смо да су унутар бившег система на високоруководним мјестима као кадар задржани проблематични експоненти бившег режима. Ту има простора да се повјерење да људима који могу да изнесу терет задатака који чекају

Коментаришући најаву да ће влада имати до 20 ресора, те хоће ли бити постављања по дубини, Дамјановић је рекао да ни текућа влада није на прави начин кадровски заокружила сва мјеста у односу на отклон од бившег система.

-Свједоци смо да су унутар бившег система на високоруководним мјестима као кадар задржани проблематични експоненти бившег режима. Ту има простора да се повјерење да људима који могу да изнесу терет задатака који чекају- оцијенио је Дамјановић.

Будући да је програм "Европа сад" сет закона усвојен у парламенту, Дамјановић наводи да ће свака па и нова влада до краја морати да заокружи оно што је обавеза.

-Програм је потребно значајно унаприједити. Остао је неодговорен дио који се тиче пензионера и њиховог статуса, они су у тешкој позицији сада. Ту је проблем и са осталим социјалним категоријама. Све то ће морати бити у фокусу нове администрације-рекао је Дамјановић.

Нетабилност која траје, како је рекао, индукована је глобалним конфликтом те посљедицама двогодишње пандемије: "Треба нам добар одговор на све то. Мислим да уга у овом тренутку нема, осим доста тзв. твитер економије и маркетинга, којег смо свједоци".

Актуелна влада се, оцијенио он, ставља у једну врсту политичког субјекта, припремајући се за локалне изборе.

У вези привођења бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице на подгоричком аеродрому, Дамјановић је рекао да би државни органи требало да раде свој посао.

-Свакако подстрек државним органима и СДТ-у и полицију да се максимално посвете сузбијању озбиљног криминала у Црној Гори. Он је индукован једним дијелом шверцом цигарета. Док сам био седам мјесеци у Управи прихода и царина тај шверц је сузбијен на најмању мјеру- рекао је Дамјановић.

Подсјећа на повећан број пљачки складишта у Бару што је, како је рекао, катастрофа и што би требало да забрине све одговорне у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:22