Дамјановић / -Архива
10/10/2021 u 18:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић: Електронском евиденцијом против шверца дроге и дувана

Управа прихода и царина Црне Горе је потпуно спремна да заокружи што је јуче договорено са Министарством финансија и да настави у континуитету да сузбија кријумчарење цигарета, наркотика и остале робе, на начин као што то ради уназад неколико мјесеци, када је урађено више него у претходних 20-30 година, рекао је Александар Дамјановић за „Дан”

Вршилац дужности директора Управе прихода и царина Црне Горе Александар Дамjановић казао је јуче да су у једном дужем периоду радили на електронском начину евидентирања промета у слободној зони и то не само дуванских производа већ и осталих роба. Додао је да су на путу да реализују јединствено извјештавање, које никада досад није било у оквиру слободне зоне.

– Подсјетићу и да сам заједно са Управом полиције наредио попис малтене сваке паклице цигарета крајем маја и почетком јуна у слободној зони и да смо по први пут добили детаљне евиденције стања на залихама. Такође, у смислу сарадње са другим органима успоставили смо и нови начин контроле протока роба у слободној зони, а имајући у виду да је дошло до одређених промјена у Луци Бар, са којом ће се радити на увођењу комплетног електронског надзора пословања у оквиру складишта која припадају Луци Бар. Управа прихода и царина Црне Горе је потпуно спремна да заокружи што је јуче договорено са Министарством финансија и да настави у континуитету да сузбија кријумчарење цигарета, наркотика и остале робе, на начин као што то ради уназад неколико мјесеци, за који период је урађено више него у претходних 20 до 30 година – рекао је Дамјановић за „Дан“.

Додао је да ће настојати да ријеши проблем са шверцом.

– Што се мене лично тиче, док будем на овом мјесту тај ће се процес наставити и на бази одлуке Владе о забрани складиштења цигарета, могу да кажем да смо на путу да овај проблем, наравно уз помоћ наших међународних пријатеља, ријешимо за сва времена – казао је Дамјановић.

Из Министарства финансиjа и социjалног старања објавили су јуче да су наложили Управи прихода и царина да, до увођења комплексниjег софтверског рjешења, одмах почну са електронским вођењем евиденциjе у слободним царинским зонама Лука Бар и Подгорица. Ресорни министар Милоjко Спаjић са сарадницима одржао jе састанак са Дамjановићем и њеним представницима, како би разговарали о увођењу електронског система за евиденциjу робе коjа се налази у слободним зонама.

– Неопходно jе да државни органи, у првом реду Управа прихода и царина и Влада, у сваком тренутку имаjу увид у промет робе у слободним зонама, а све у складу са важећим законским прописима – навео jе Спаjић. Он jе, како jе саопштено из министарства, поручио да су Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу и Влада у цjелини одлучни и истраjни у борби против сиве економиjе.

– Због тога jе неопходно да Управа прихода и царина одмах почне електронско вођење прецизне евиденциjе промета свих роба – рекао jе Спаjић.

Из министарства су подсjетили да jе Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу, у више наврата, инсистирао на увођењу електронске евиденциjе промета робе у слободним зонама, што ни након више мjесеци ниjе учињено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:54