Aleksandar Damjanović / screenshot YouTube
29/07/2023 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: EPCG će dio dobiti uplatiti u budžet Crne Gore

Preduzeća čiji je vlasnik država trebalo je da uplate 40 miliona u budžet po osnovu ostvarene dobiti. Za sada prihod u državnoj kasi po tom osnovu je 3,9 miliona eura koje su uplatili Crnogorski elektroprenosni sistem i Montenegrobonus

Elektroprivreda uplatiće dio dobiti u državnu kasu, saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović za Radio Crne Gore.

Preduzeća čiji je vlasnik država trebalo je da uplate 40 miliona u budžet po osnovu ostvarene dobiti. Za sada prihod u državnoj kasi po tom osnovu je 3,9 miliona eura koje su uplatili Crnogorski elektroprenosni sistem i Montenegrobonus. U međuvremenu, navodi ministar finansija, razgovaralo se sa menadžmentom Elektroprivrede.

“Ja sam imao, na zahtjev kolega iz Elektroprivrede, razgovor i dogovorili smo, normalno, da se uplati pripadajući dio dividende u državni budžet”, kazao je Damjanović.

Pored energetske kompanije, dio dobiti trebalo bi da uplate, između ostalih, Budvanska rivijera, Nacionalni parkovi, Morsko dobro, Marina Bar, Pošta Crne Gore, Regionalni vodovod, RTCG….

“Dobili smo od jednog dijela tih preduzeća dopise u kojima se iznose argumenti. Ja očekujem da, uz EPCG koja je preuzela obavezu i Crnogorski elektroprenosni sistem koji je već uplatio novac, i ostala preduzeća za koja postoji zakonski osnov da uplate svoj dio”, kazao je za Radio Crne Gore ministar finansija.

Od preostalih preduzeća čiji je većinski vlasnik država, kaže, dobili su dopis i očekuje da će 15-ak tih kompanija izvršiti obavezu prema državi do kraja avgusta, eventualno početkom septembra.

Zaključom Vlade rok za uplatu dijela dobiti, odnosno 30 odsto za 2021. i 70 procenata za prošlu godinu prolongiran je do 25. avgusta.

Ministar ističe da su na taj način omogućili državnim kompanijama da ispune Zakonom o privrednim društvima propisane obaveze.

“Da bi se tamo gdje treba zakazale vanredne skupštine akcionara i zakazale sjednice bordova direktora da bi se adekvatne odluke i donijele. Vidjećemo, ali ja sam rekao da ćemo nakon isteka tog roka, odnosno krajem avgusta ili početkom septembra inicirati određene postupke, smjene, onih koju ne budu poštovali zaključke, a imaju zakonski osnov i mogućnost da dio dividende bude prebačen državi. Očekujem da nekih deset ili 15 preduzeća koja potpadaju pod kriterijume koje definiše zaključak izmire svoju obavezu”, ukazao je ministar.

Među preduzećima koja ne mogu izmiriti obaveze, saopšteno je ranije, a većinski vlasnik je država, nalazi se 12 među kojima su Aerodromi Crne Gore, Barska i Crnogorska plovidba, Ulcinjska rivijera, Luka Bar, Željeznički prevoz i željeznička infrastruktura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:22