Eskobar i Damjanović / - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
05/02/2023 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović i Eskobar o Otvorenom Balkanu: Značajna ekonomska saradnja država regiona

Eskobar je ukazao na značaj sastanka istakavši činjenicu da je Crna Gora partner SAD-a i da je neophodno da se organizuje što više susreta između američkih i crnogorskih zvaničnika

Ministar finasija Aleksandar Damjanović sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Eskobarom. Tokom sastanka razgovarano je o inicijativi Otvoreni Balkan i značaju snažnije ekonomske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, kao uslova evropske perspektive ovog regiona, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

- Damjanović i Eskobar razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o značaju regionalnih saradnji na Zapadnom Balkanu, uključujući postojeće i nove inicijative, među kojima su razmijenjena mišljenja i o ekonomskoj inicijativi Otvoreni Balkan - dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, zajednički je potcrtan značaj snažnije ekonomske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, kao uslova evropske perspektive ovog regiona.

Sagovornici su se saglasili oko svih prednosti koje regionalno ekonomsko povezivanje omogućava, prije svega kreiranje zajedničkog tržišta i jednostavniji pristup tom tržištu.

- Samo na taj način region može biti privlačan za mnogo ozbiljniji broj kredibilnih investitora i značajno veći obim investicija, nego što je to sada slučaj u državama Zapadnog Balkana - zaključeno je na sastanku.

Eskobar je ukazao na značaj sastanka istakavši činjenicu da je Crna Gora partner SAD-a i da je neophodno da se organizuje što više susreta između američkih i crnogorskih zvaničnika.

Takođe, naglašen je i značaj dogovora u Skupštini Crne Gore oko izbora sudija Ustavnog suda, uz očekivanja da će on biti brzo kompletiran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. mart 2023 16:14