Damjanović na sastanku / - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
14/12/2022 u 10:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović sa direktorom AFD-a: Razmotrili dodatne aranžmane za veću fleksibilnost IRF-a

Damjanović i Sidrak su naglasili značaj jačanja saradnje i veće integrisanosti zemalja Zapdnog Balkana, koja može biti polazni osnov uspješnih širih integracija, budući da Zapadni Balkan ima strateški značaj za EU

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i regionalni direktor Francuske razvojne agencije (AFD) Siril Belije, razmotrili su na sastanku u Parizu dodatne aranžmane, koji će omogućiti veću fleksibilnost Investiciono-razvojnom fondu (IRF) da brže i efikasnije kreditira mala i srednja preduzeća.

Damjanović se drugog dana radne posjete Parizu sastao Belijemom, a susret je bio prilika da se razmotre mogućnosti unaprjeđenja strateškog partnerstva u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan i identifikuju dodatni projekti na kojima Crna Gora i Francuska treba bliže da sarađuju, sa ciljem dodatnog jačanja ekonomskih odnosa.

- Razmatrana su ulaganja u energetsku efikasnost, izvore obnovljive energije, tretman otpada i unapređenja komunalne infrastrukture, sa fokusom na opštine s razvijenošću ispod državnog prosjeka - saopšteno je iz Ministarstva. 

Razmatrani su i dodatni aranžmani koji će omogućiti veću fleksibilnost IRF da brže i efikasnije kreditira mala i srednja preduzeća, te posredstvom sertifikacije kod WBIF, uz podršku AFD-a, olakša pristup grantovima Evropske unije (EU) za crnogorske opštine, naročito za potrebe sjevera Crne Gore, što je, prema ocjeni Damjanovića, Vladin primarni razvojni cilj.

- Posebno značajnim je ocijenjena implementacija tehničke podrške Francuske IRF-u u izradi klimatske strategije i metodologije zelenog finansiranja za potrebe zelene transformacije crnogorske ekonomije - dodaje se u saopštenju.

Radne aktivnosti u Parizu Damjanović nastavio je posjetom Senatu Francuske, gdje se sastao sa senatorkom Martom de Sidrak, predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan.

Damjanović, koji i sam ima dugogodišnje parlamentarno iskustvo, sa senatorkom je vodio sadržajan razgovor o ekonomskim izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom na putu pristupanja EU, a koji su dodatno usložnjeni globalnim potresima, koji svoje implikacije ostavljaju i na značajno snažnije ekonomije, kakva je Francuska.

Damjanović i Sidrak su naglasili značaj jačanja saradnje i veće integrisanosti zemalja Zapdnog Balkana, koja može biti polazni osnov uspješnih širih integracija, budući da Zapadni Balkan ima strateški značaj za EU.

Francuski senatori ocijenili su da je politička stabilnost u Crnoj Gori preduslov napredovanja ka EU, kako bi zatvorila što više poglavlja i uspješno okončala evropski put.

U tom smislu, Damjanović je izrazio uvjerenje da će Francuska podstaći dijalog i evropsku perspektivu Crne Gore.

- Nadam se da će francuski senatori, pogotovo članovi Grupe prijateljstva parlamenata Crne Gore i Francuske, biti u prilici da brzo dođu u Crnu Goru i da ohrabre dijalog unutar našeg parlamenta, osnaže našu evropsku perspektivu i u moru događanja pokažu da Crna Gora u Francuskoj ima pouzdanog evropskog saveznika i državu koja podržava naš evropski put i borbu za evropske vrijednosti - kazao je Damjanović.

Boravak u Parizu bio je prilika da se Damjanović sastane i sa top menadžmentom Societe generale banke i razgovara o odnosima Crne Gore i ove partnerske banke, kao i o mogućim finansijskim aranžmanima.

- O idejama koje su se čule tokom sastanka, pregovori će se nastaviti u narednom periodu - poručio je Damjanović.

U delegaciji Crne Gore, koju predvodi Damjanović, a koja je imala niz radnih sastanaka u Parizu, su izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija, Katarina Živković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:37