/ MINISTARSKI SAT ALEKSANDAR DAMJANOVIC MINISTAR FINANSIJA - IVAN PETROVIC-IPE
24/03/2023 u 13:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: "Skupo" zaduživanje diktira finansijsko tržište

On je kazao da je priča o novom zaduženju politikanske tendencije, pa se stiče utisak da su zaboravljena neka prethodna, znatno veća zaduženja

Finansijsko tržište već mjesecima nije povoljno za nova zaduživanja, a uslovi zaduživanja Crne Gore opterećeni su teretom nekih prethodnih, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, javlja ,MINA-BUSINESS.

On je u intervjuu za Politiku, objavljenom na Twitteru Ministarstva finansija, komentarisao da li je novo zaduženje države od 100 miliona EUR skupa finansijska transakcija, kako to tvrde pojedini opozicioni lideri.

Damjanović je podsjetio da su u cilju pravovremene raspoloživosti sredstava, u decembru prošle godine započeli aktivnosti s dosadašnjim tradicionalnim, kredibilnim partnerima i u februaru ispregovarali projektovano zaduženje od 100 miliona kod Deutsche banke, uz najnižu kamatnu stopu koju je banka mogla da ponudi.

-Budući da se fiksni dio kamate, takozvana margina, određuje u skladu sa cijenom izvora finansiranja, političkim rizikom zemlje, njenim rejtingom i kretanjem cijena nacionalnih obveznica na tržištu i očekivanom kamatnom stopom na obveznice, smatramo da je kamatna stopa ispregovarana na najnižem nivou u odnosu na prilike na globalnom tržištu i u Crnoj Gori, a ona je i dalje znatno ispod nivoa stope inflacije u Crnoj Gori- objasnio je Damjanović.

Na pitanje da li je novo zaduženje u skladu sa Zakonom o budžetu, Damjanović je odgovorio da je zaduženje u iznosu od 100 miliona EUR u okviru predviđenog limita od maksimalnih 600 miliona EUR dozvoljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu i namijenjeno je za transparentno izmirivanje različitih budžetskih potreba.

-Takozvano skupo zaduživanje prevashodno je posljedica rasta cijena na finansijskom tržištu i ne reflektuje se samo na Crnu Goru, već i na druge zemlje, a porast kamatnih stopa ne odražava se samo na kreditne aranžmane, već i na euroobveznice- rekao je Damjanović.

On je kazao da je priča o novom zaduženju politikanske tendencije, pa se stiče utisak da su zaboravljena neka prethodna, znatno veća zaduženja, u ekonomski i politički znatno stabilnijim vremenima, a s višestruko većim kamatnim stopama u odnosu na tadašnju stopu inflacije.

Što se tiče trenutnog ukupnog fiskalnog ambijenta Crne Gore, Damjanović je poručio da je on stabilan i da će država nastaviti da odgovorno i uredno izmiruje sve tekuće obaveze do kraja godine, uz nastojanje da, osluškujući globalne impulse i domaća kretanja, kao i da obezbijedi dugoročnu održivost i stabilnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 18:57