Damjanović  / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
31/01/2023 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanovićev resor obezbijedio novac za povećanje zarada u javnom sektoru

Ministarstvo je saopštilo da pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe

Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, saopštio je da su obezbijeđena sredstva povećanje zarada u javnom sektoru, a da je Granski kolektivni ugovor u fazi finalizacije.

Kako je saopšteno, ministarstvo pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou. 

- Sredstva za povećanje zarada u javnom sektora su obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju Budući da je njihova materija mnogo kompleksnija od samog uvećanje koeficijenata na zarade i podrazumijeva  usaglašavanje mnogo drugih elemenata u funkciji poboljšanja uslova rada i statusa ove veoma brojne kategorije zaposlenih, Ministartsvo finansija u intenzivnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnog  Sindikata uprave i pravosuđa, detaljno i uspješno finalizuje rješenja koja će biti dugoročno održiva - piše u saopštenju. 

Nadalje uvjeravaju da je Vlada odlučna da zaokruži postojeći dogovor objedinjavanjem svih značajnih elemenata tog ugovora.

- Predmet dogovora je da rast zarada, samo u ovoj godini, bude najmanje 20 odsto, a dogovoren je i rast u naredne dvije godine. Zajednički je zaključeno je da je od činjenice da li će se zarada uvećati 1. februara ili 1.marta, mnogo važnije da se, u mjeri mogućeg,  značajno unaprijede i druga pitanja važna za zaposlene u državnoj službi. Značaj drugih elemenata granskog kolektivnog ugovora očigledno je nepoznanica za zlurade kritičare kojima nedostaje elementarna informisanost i razumijevanje materije. Navedeno ne čudi, ako uzmemo u obzir da su isti kreatori pogrešnih odluka, koje za posljedicu imaju ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema i prethodno nijesu pokazali elementarnu brigu o najranjivijoj kategoriji društva- penizonerima. Izostanak znanja i informisanosti, stavljen je u svrhu manipulacije javnosti i politizacije neutemeljenih stavova. Uprkos pokušajima javnog sabotiranja proaktivnog djelovanja Ministarstva finansija i Vlade u cjelini, podsjećamo javnost na činjenicu da je, samo od jula prošle godine, Vlada obezbijedila povećanje zarada za zaposlene u vojsci, Upravi policije, prosvjeti, Ustanovi učeničkog i studentskog standarda, ustanovama socijalnih djelatnosti, kao i nemedicinskom kadru u zdravstvenoj djelatnosti,  čime je gotovo 30 000 zaposlenih unaprijedilo materijalni status. Sa ciljem da šira javnost bude istinito informisana, naglašavamo da je povećanje zarada državnih službenika i namještenika, kao i ostalih zaposlenih u javnom sektoru, izvjesno, budžetski predviđeno, kao i da najvažniji element ne predstavlja podatak da li će se povećanje realizovati ovog ili narednog mjeseca, već  je suština u dobro ispregovaranim svim elementima granskog ugovora i postizanju dugoročne koristi zaposlenih i unapjređenju njihovog materijalnog statusa - zaključeno je u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 20:50