дио пута Мељине - Петијевићи / - архива
05/06/2022 u 17:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"ДАН" објављује детаље из докуметације о дионици Мељине-Петијевићи: Дају четири милиона за пут чија је безбједност упитна

Пут се налази у другој половини вијека трајања и знатно је амортизован, па је упитна безбједност саобраћаја на предметном путу, навео је у допису послатом МКИ, МФ-у и Општини Херцег Нови 21. марта ове године директор Управе за саобраћај Радомир Вуксановић

Пут Мељине–Петијевићи налази се у другој половини вијека трајања и знатно је амортизован, па је упитна безбједност саобраћаја на тој дионици. Ово тврде из Управе за саобраћај чији представници су обишли пут Мељине–Петијевићи за који се претходна влада обавезала да инвеститору и концесионару Универзал холдингу исплати четири милиона еура по основу споразума о раскиду БОТ (изгради, користи, врати) аранжмана. Нова влада је на једној од првих сједница требало да усвоји информацију у вези са овим путем, али је то одложено, јер је државна секретарка Министарства финансија (МФ) Мила Касалица тражила да се информација врати на дораду и допуни документима које је радило некадашње Министарство саобраћаја 2019. године и Министарство капиталних инвестиција до априла ове године. Од 20. маја, ова информација више није долазила на дневни ред Владе.

Претходна влада је споразумно раскинула уговор са фирмом Универзал Монте, иза које, по писању многих медија, стоји бизнисмен Вук Хамовић и обавезала се да плати четири милиона еура из буџета за 2022. годину. Та средства, међутим, нису била предвиђена буџетом, а влада Здравка Кривокапића је на једној од последњих сједница донијела закључак да се четири милиона исплате из буџетске резерве. У међувремену је фирма Универзал Монте поднијела тужбу Привредном суду јер им новац по основу раскида није уплаћен.

"Дан" је преко више извора из Владе дошао до дијела документације у вези са овим путем, коју су припремали Управа за саобраћај и Министарство капиталних инвестиција (МКИ), на чијем челу је до скоро био Младен Бојанић, а које показује да концесионар није испунио све обавезе прописане уговором из 2007. године са општином Херцег Нови. Тај пут је најприје био локални, да би касније, 2016. године, био категорисан као магистрални.

Нису изградили бензинске пумпе и ресторан

У више докумената МКИ, који су припремани у вези са овом дионицом пута, наведено је да посебну пажњу треба обратити на уговорну документацију и преузете обавезе концесионара у смислу изградње пута са пратећим садржајима, одржавања и трансфер пута.

– У оквиру пратећих садржаја уговором је прецизирана изградња двије бензинске пумпе, ресторана, тржног центра, а који нису изграђени, а били су обавеза концесионара – наведено је у записнику комисије коју је МКИ формирало.

Управа за саобраћај је на основу визуелног прегледа пута, у недостатку техничке документације, уочила низ недостатака како у погледу изграђености елемената пута, локалних прикључака и пратећих објеката, тако и у погледу усаглашености са прописима и стандардима за изградњу државних путева.

– Поред клизишта на локалитету Котобиљ, чија је санација била у току, констатоване су деформације са назнакама клизишта и на другим локалитетима, као и бројне деформације на коловозној конструкцији, путним косинама, потпорним зидовима, системима за одводњу, оскудна и дотрајала саобраћајна сигнализација и опрема пута, што указује на недостатак адекватног одржавања у периоду експлоатације, те да се пут налази у другој половини вијека трајања и знатно је амортизован, па је упитна безбједност саобраћаја на предметном путу – навео је у допису послатом МКИ, МФ-у и Општини Херцег Нови 21. марта ове године директор Управе за саобраћај Радомир Вуксановић.

У документацији до које смо дошли није појашњено на који начин се дошло до рачунице од четири милиона.

Сличан закључак о стању дионице Петијевићи–Мељине дала је и комисија коју је прошле године формирао министар Бојанић, а у којој су били представници МКИ, Управе за саобраћај и општине Херцег Нови.

"У записнику је наведено да је с обзиром на велики број оштећених одбојних ограда које свједоче саобраћајним незгодама потребно у складу са Законом о путевима извршити инспекцију безбједности саобраћаја

Комисија је, између осталог, навела да је саобраћајна сигнализација оскудна и изблиједјела, да се пут налази у другој половини вијека трајања, да предметно подручје обилује падавинама, а да су ријетки уређаји за прихватање атмосферских вода, што доводи до неконтролисаног изливања вода са коловоза пута чиме се ствара потенцијална могућност за стварање клизишта. Утврдили су и да путне косине, највећим дијелом, нијесу заштићене како треба, затим да су на више локалитета примијећене деформације, да су бројни прикључци импровизовани и непрегледни...

У записнику је наведено да је с обзиром на велики број оштећених одбојних ограда које свједоче саобраћајним незгодама потребно у складу са Законом о путевима извршити инспекцију безбједности саобраћаја за премдетну дионицу те представити одговарајући извјештај са тог прегледа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:37