/ -Фото: Дан
11/06/2022 u 15:56 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дан" провјеравао: Државне компаније запошљавале вртларе, осматраче и кафе-куварице

Из Рудника нису одговорили на питања "Дана" да ли је ово први пут да запошљавају раднике на позицији вртлара, те због чега се сада појавила потреба за овим занимањем

Четири државне компаније, које су у претходних годину ангажовале велики број радника, 630 у 2021. години, запошљавале су вртларе, заштитаре, тесаре, водоинсталатере, електрозавариваче, али и одређени број административних радника. То се може закључити на основу претраге огласа које су та предузећа расписивала у последњих годину и по.

На основу огласа које су у претходном периоду расписивале компаније Рудник угља Пљевља, Лука Бар, ЦЕДИС и Електропривреда може се видјети да су ангажовани радници на радним мјестима која барем на први поглед изгледају нелогично.

Пажњу јавности недавно је изазвао оглас Рудника угља који је тражио 29 радника за позицију вртлара, за период од шест мјесеци, а овај конкурс расписан је у оквиру програма Завода за запошљавање под називом "Оспособљавање за рад код послодавца", коjим jе предвиђено запошљавање 249 особа, за шта jе опредиjељено 848.696 еура.

Из Рудника нису одговорили на питања "Дана" да ли је ово први пут да запошљавају раднике на позицији вртлара, те због чега се сада појавила потреба за овим занимањем. Такође нису одговорили ни на наводе да jе ова позициjа постоjала у оквиру службе за рекултивациjу земљишта коjа jе укинута приjе 30 година, те да ли је планирано њено поновно формирање. Из Рудника нису одговорили ни на питање о наводном партијском запошљавању у компанији.

ОДТ испитује да ли је на свадби "поклоњен" уговор за стално

Основно државно тужилаштво у Пљевљима формирало jе предмет поводом снимка и текстова обjављених у медиjима из коjих произилазе наводи да jе поклон извршног директора АД Рудник угља Пљевља Милана Лекића на свадби у том граду било стално запослење.

Наиме, на друштвеним мрежама се појавио снимак свадбе на којој наводно директор овог предузећа запосленом као свадбени поклон уручује уговор о сталном запослењу. Лекић је демантовао ове наводе, истичући да је у питању шала музичара.

Рудник је такође у претходном периоду тражио и заштитара, као и административног радника у представништву у Подгорици. Рудник је у 2021. години повећао број радника за 179.

Када је ријеч о ЦЕДИС-у, ово предузеће је тражило ангажовање секретара друштва, водоинсталатера, тесара, електрозаваривача, као и техничара за приступ мрежи. ЦЕДИС је за годину повећао број радника за 192.

ЦЕДИС је у претходном периоду расписао огласе и за пријем књиговође, приправника у сектору за мјерење, референта за енергетску ефикасност, инжењера за управљање возним парком, референта за односе са крајњим корисницима, приправника у сектору одржавања објеката, оператера за праћење и реализацију набавних уговора у сектору за комерцијалне послове, приправника за односе са корисницима, референта за правну праксу, као и за имовинско правне односе...

Електропривреда је такође тражила повећи број радника међу којима су и специјалиста за координацију и контролу уговора о снабдијевању, оператер за односе са купцима, административни техничар секретара, руковаоца комбинованим уређајима, техничара за документацију и друге.

Међу огласима у ЕПЦГ могу се наћи и конкурси за техничара геодетског и грађевинског осматрања, ватрогасца у ТЕ Пљевља, дипломираног хемичара, аналитичара лабораторије, референта за пројекте пословања и референта за односе са купцима. У ЕПЦГ је број радника већи за 188.

Лука Бар је у току 2020. и 2021. године тражила шефа смјене, руковаоца лучком механизацијом, одржаваоца, хигијеничарку, кафе-куварицу, лучко транспорнтног радника и слично. Тамо је повећан број радника за 71.

Ове четири државне компаније су у укупном збиру на крају 2020. године имале 3.532 запослена, а на крају 2021. године 4.192 запослена, односно број радника је увећан за 630 у једној години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:52